Възстановката с освобождението на Дупница от османско робство ще бъде тази неделя

За трета поредна година с възстановка ще бъде отбелязано честването на 142 години от Освобождението на Дупница от турско робство. Това ще се случи тази неделя – 12 януари. Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11:00 часа. Тази инициатива бе решено да се превърне в традиционна – като се отбелязва само в неделните дни около датата 14 януари, за да не се създава напрежение в работните дни.
Тази година, в ролята на майор Орлински ще влезе друг дупничанин, но кой е той – ще стане ясен на самото събитие. Целият му диалог с местните свещенници ще бъде пресъздаден по спомените на Никола Лазарков, който е описал в подробности този ден.
„Шествието на свободата“, такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани по ул. „Орлинска“, като ще спре на паметната плоча на майор Орлински и ще продължи по „Николаевска“ до площадната част пред Дом на техниката, където ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на дупнишките опълченци, след което ще се продълци с народно веселие.
Във възстановката ще се включат фолклорни ансамбли и танцови формации от общината, канят се всички дупничани да заповядат.
В неделния ден, за времето от 10,45 часа до приключване на шествието, ще бъде затворено движението в участъка от Рибарника до Развесена върба.

Print Friendly

1 Коментар на Възстановката с освобождението на Дупница от османско робство ще бъде тази неделя

  1. жител на дупница // 07.01.2020 в 22:51 // Отговор

    Браво за инициативата ! Отново нека се съберем колкото се може повече !Заслужава си похода !!!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien