В Дупница се проведе ученическа конференция на тема „Здравословна околна среда – и аз участвам!“

13401221_10206128551759340_1200720214_n 13391037_1737219313214782_2117875079_nУчениците и преподавателите от Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, град Дупница работят активно по спечеления Проект „Функционален кабинет по биология и екология” на НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2016 г “ . На 8 юни 2016 г. бе проведена ученическа конференция посветена на 5 юни – Световния ден на околната среда на тема „Здравословна околна среда – и аз участвам“. На конференцията с конкурсен характер, своите презентации, снимки и видеоклипове с конкретна дейност по темата представиха 17 ученика от специалностите „Екология и опазване на околната среда”, „Технологичен и микробиологичен контрол в ХВП”, “Производство на кулинарни изделия и напитки” и ”Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти”на ПГХВХТ. Конкурсът има за цел да провокира природозащитни инициативи и дейности сред всички ученици. С голям интерес бяха изслушани и аплодирани всички презентации. С гласуване сред учениците и учителите бяха определени победителите. Първо място завоюва Светла Тонева 9б клас специалност „Екология и опазване на околната среда”, представяйки своите природозащитни дейности. Второ място за Йоанна Добрева – 10б специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в ХВП” за представяне на презентация и клип с домашно производство на билков лечебен сапун. Три трети места за Майкъл Борисов /Вермикомпостиране – отглеждане на червени калифорнийски червеи/ 9б клас, Мартин Шукадаров – 10 б и Владислав Тасев / Опасните добавки в храните/– 10а клас- Професия „Готвач“. Наградите бяха осигурени от партньора в обучението Актавис – Балканфарма Дупница АД и ПГХВХТ. Дейностите предвидени по проекта имат за цел екологично образование и възпитание чрез преживяване и са пряко свързани и с професионалната подготовка на учениците в Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии гр. Дупница. Осъществяването на проекта ще повиши тяхната мотивация и екологично образование и възпитание. Ще създаде нови възможности за повишаване активността на учениците и включването им в процеса на контрол и опазване на околната среда чрез прякото им интегрирането в процеса чрез конкретни практически дейности. Идеята за проекта е на ученици и учители от Професионалната гимназия и включва следните основни дейности:

• Опознаване, отглеждане и събиране на билки – „За всяка болка си има билка” – природата е най-достъпната, евтина, ефикасна и безопасна аптека. Много от билките ще се използват като подправки към храната приготвяна в учебните кухни на училището. В училищния двор е изграден билков алпинеум – той не само украсява училищната среда, но ще даде възможност на учениците да опознаят билките и техните аромати.

• Вермикомпостиране – Отглежданите билки се нуждаят от ползването на естествен тор за повишаване на почвеното плодородие – хумус от червен калифорнийски червей. Ще се размножи малката популация от червеи и учениците ще продължат да ги отглеждат в своите домакинства.

• Оборудване на функционален кабинет по биология и екология – Обучението е леко и приятно, ако е съпроводено с богат нагледен материал – снимки, анимации и микроскопски препарати и осъществено с експерименти и изследвания. Училището разполага с повечето реактиви и стъклария, но липсват някои пособия, затова по проекта ще бъде оборудван Функционален кабинет по биология и екология с мултимедия, микроскопи, аналитична везна и съвременни пособия. Така учениците ще могат да участват активно в учебния процес и да получат добра природо-научна и професионална подготовка .

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien