В Дупница деца под 14-години сами навън само до 22:00 часа през лятото. Регламентират с Наредба самостоятелното движение на малолетни и непълнолетни

Въвеждането на нова глава за специална защита на децата в нова Наредба за обществения ред в Дупница предлагат вносителите на проекта, общинските съветници от групата на „ОДБ – СДС” инж.Костадин Костадинов, Иван Раков, Георги Георгиев и Йонко Гергов. Регламентира се времето за самостоятелно движение на малолетни и непълнолетни, като пребиваването извън домовете на лица под 14 години, трябва да бъде с придружител, тоест пълнолетно лице във времето:

21.00 и 06.00 часа, в периода от 01.10 до 31.05

22.00 и 06.00 часа в периода от 01.06 до 30.09

При неспазване ще се налага глоба на родител /настойник/ в размер на 100лв. При повторно и всяко следващо нарушение глобата е 500 лв. Регламентира се и продажбата на цигари и алкохол.

Наредбата предвижда още собствениците, наемателите или ползвателите на търговски обекти и увеселителни заведения да определят конкретните условия за достъп на деца в тях и да контролират тяхното изпълнение в съответствие с целта на специализираната закрила. Условията за достъп на деца в търговските обекти се определят съобразно броя на децата, спецификата на обекта или вида на проявата. Информация за максималния капацитет на обекта и за условията за достъп на деца трябва да се осигурява на видно за клиентите място при започване на търговската дейност, като при неспазване на тези указания собствениците ще бъдат глобявани от100 до 1000 лева за първо нарушение и до 5000 лева за второ.

Собствениците или лицата, които отговарят за дейността на компютърните и интернет зали, трябва да означат чрез съответни трайни и четливи надписи или знаци, поставени непосредствено до мониторите, или да изписват на екраните на мониторите следната информация: „За малолетни и непълнолетни лица се забранява влизането в сайтове с вредно или незаконно съдържание – интернет страници, чието съдържание оказва или би могло да доведе до травмиращо психично въздействие или да подтикне ползвателя към поведение, водещо до психични и/или физически травми, както и на интернет страници, на които е публикуван или качен материал, за който в закон е предвидена забрана и се носи съответната отговорност.”

Лицата, които провеждат организирани прояви за деца на обществени места, да осигуряват реда и безопасността преди, по време и след провеждането им, като: уведомяват съответното териториално структурно звено на Министерство на вътрешните работи не по-късно от 24 часа преди обявения начален час на проявата, като посочват и времетраенето й;

-осигуряват охрана, медицинско обслужване, а при необходимост и транспорт;

– отлагат или прекратяват незабавно мероприятието при установяване на обстоятелства, застрашаващи непосредствено безопасността на децата, за което уведомяват компетентните органи на Министерството на вътрешните работи и другите компетентни държавни и общински органи.

Print Friendly

1 Коментар на В Дупница деца под 14-години сами навън само до 22:00 часа през лятото. Регламентират с Наредба самостоятелното движение на малолетни и непълнолетни

  1. И за 17 годишен младеж ли важи това въпреки че няма как да стане ? :)

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien