Уругвай узакони марихуаната

Монтевидео. Уругвай стана първата страна в света, която изцяло узакони марихуаната. Напълно се легализира пушенето, купуването, продаването и отглеждането на канабис. Законът бе внесен от правителството с цел да се изземе бизнеса с растението от престъпните групировки и наркотрафикантите.

Дебатите в Сената продължиха 12 часа. Управляващото мнозинство подкрепи законопроекта с 16 гласа "за", 13 сенатори гласуваха "против". Законът трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила. Президентът на страната обяви, че смята акта за нов подход в борбата срещу наркотрафика.

Легализира се производството, разпространението и търговията с канабис от граждани над 18 години, позволява се отглеждането на до шест растения, както и създаването на специални клубове за любителите на марихуана под контрола на държавата. В следващите 120 дни правителството трябва да въведе борд за контрол на марихуаната, който ще регулира стандартите за отглеждане, ще фиксира цените и ще съблюдава консумацията.

Така Уругвай става първата страна в света, където канабисът е напълно законен. В някои щати на САЩ и в страни като Холандия, Испания, Чехия и Германия има частична легализация – или няма наказания за отглеждане и употреба на растението от пълнолетни, или то се предписва от лекар като средство за облекчаване на симптомите и подпомагане на лечението при редица болести.

Източник: standartnews.com

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien