Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев: Водата ни е годна за пиене и хората няма за какво да се притесняват

DSC02015 Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев заяви на пресконференция днес, че качеството на водата в Дупница се следи постоянно.
„Постоянно ни правят проверки от РЗИ. Докато времето още го позволява, мием и резервоарите. Водата ни е годна за пиене и хората няма за какво да се притесняват“, сподели управителят на ВиК-Дупница.

Той каза, че се е изненадал от чутите думи на последната сесия на местния Общински съвет, свързани с фирмата за събиране на вземания – Ти Би Консулт.
„Излиза, че едва ли не от фирмата за събиране на вземания са рекетьори. Няма такова нещо. От тази фирма са професионалисти и вършат своята работа отговорно. Няма постъпило нито едно оплакване за оказване на натиск или пък арогантно поведение от страна на служителите. Ти Би Консулт е плевенска фирма и бе избрана по Закона за обществените поръчки сред още няколко фирми“, заяви Илия Илиев.

Той добави, че събраните вземания към месец април възлизат на 140 000 лева. Най-напред от ВиК-Дупница са възложили на фирмата тези, които са просрочили плащанията си с 2-3 години.
„Резултатите на фирмата, която събира вземанията, са много добри и възнамерявам да възложа случаи допълнително като желанието ми е просрочилите от 6 месеца нагоре да им ги възлагам. Разбирам, че положението на хората е трудно и има голяма безработица. За всяко едно домакинство е трудно да отделя средства, за да си плаща разходите. Но от всички битови разходи – водата е най-евтиното нещо, а е жизнено необходимо. Истина е, че ние можем по-трудно да спрем водата на някой абонат, отколкото да му спрат телефона или електричеството. Някои хора си мислят обаче, че не може да им бъде спряна водата и затова не плащат, а това е много грешно мислене“, каза управителят на ВиК-Дупница.

Илия Илиев поясни, че когато е постъпил на длъжността си, задълженията на ВиК-Дупница са били 937 000 лева.
„Това са цифри от последния одит, който беше извършен в края на септември 2012-а година. Малко по-късно при мен дойде изпълнителен лист, че ВиК-Кюстендил в ликвидация е осъдил ВиК-Дупница за неплащане на вода през годините 2007, 2008 и 2009. Този изпълнителен лист беше за 230 000 лв., а по-късно срещу нас бе предявен иск и за лихви в размер на 60 000 лв. Тъй като беше почти сигурно, че те ще спечелят и това дело, аз сключих извънсъдебно споразумение с ликвидатора на ВиК-Кюстендил за 29 000 лв. По този начин спестихме още разходи за 31 000 лв., отделно от това икономисахме и от съдебни такси и разноски“, допълни управителят на дружеството.
DSC02018
Стана ясно още, че на месец се фактурират около 160-170 хил. лв., а събираемостта е около 80%. В ромските квартали има леко увеличение на събираемостта.
„Екипите, които изпращам да прекъснат водоснабдяването в ромските квартали, биват нападани и по тях се меткат камъни. Затова вече ходим там с полиция. Тогава се стига до сключване на споразумение и абонатите внасят някаква част от задълженията. Има фамилии, които дължат по 500-600 лева“, сподели Илия Илиев.

Той добави, че има резултат от практиката, която е въвел за ротация на инкасаторите. Така са били открити немалко кубици неотчетена вода, най-вече в селата Самораново, Бистрица и Крайници. Заради големи количества неотчена вода дори вече има и уволнен служител.

Димитър ИКОНОМОВ

Print Friendly

3 Коментари на Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев: Водата ни е годна за пиене и хората няма за какво да се притесняват

  1. кафявата в ресилово е по довра за пиене.

  2. Асен Петков // 29.10.2014 в 17:41 // Отговор

    Кога ще работи спешния телефон?

  3. ЛИЛИ ИЛИЕВА // 20.10.2020 в 22:17 // Отговор

    ДНЕС БЕШЕ
    ОБЯВЕНО ЧЕ ВОДАТА В ДУПНИЦА Е ПУСНАТА В 14,00 ЧАСА ,НО ДО МОМЕНТА В ЖК БИСТРИЦА НЯМА ВОДА !ЗАЩО ??????

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien