Уникална находка в църквата в село Овчарци, ще се превърне ли в храм без аналог у нас? (СНИМКА)

Изключително ценна и в същото време на много странна находка се натъкнаха жителите на село Овчарци само преди броени дни. При стартиралия ремонт на пода в църковния храм „Свети Йоан Богослов“, най-изненадващо под 100-годишния дъсчен под изникна…каменен кръст. При това буквално пред стола на владиката.
Откритието е вече сред водещите теми в селото и на път ли е този храм да се превърне в уникален в България. Съгласно каноните, кръста Господен не може да се настъпва и няма църква у нас, върху чийто под да е разположено разпятие. В случая, без да знаят, в прподължение на десетки години, жителите и свещенниците са стъпвали върху кръста.
Кръстът е голям малко повече от метър и е част от каменния под, който е бил полаган при гадежа на храма преди 139 години. Каменните късове са докарвани от района на Седемте езера.
Кръстът е красив, симетричен, от бял мрамор, с издялани по него елементи наподобяващи цветя и сам по-себе си се отличава от настилката. Изникналата находка поставя два основни въпроса в момента в селото, а именно: „Дали да бъде отново закрит или да остане открит?“
Самите жители са раздвоени в мненията си. Най-логично, като че ли е да бъде оставен открит и покрит с прозрачна плоскост, като стъпването върху него да бъде вече забранено.
Районът около Овчарци е изпъстрен с много тайни и легенди свърани с христинството. В района на „Големио камик“, който се извисява над селото, има две пещери под върха, докъдето се стига по ръба. За тях се казва, че през турско робство са били изполвани от местни монаси да се крият и едната е превърната в скална църква от тях, като по стените във вътрешността още личали изографисвани от самите монаси светци. Двете пещерни образувания обаче не са още ставали обект на по-сериозно изучаване.
А бъдещето на мраморния кръст е в ръцете на Поликарп и местното население.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien