Удар по бизнеса в Дупница и региона. Обсъждат намаление на безвъзмездното финансиране по европроекти

Министерството на икономиката обсъжда вариант за сериозно орязване на парите за Югозападна България отпускани от Европа. Ако това стани факт, то немалко предприятия от Дупница и региона ще бъдат засегнати. Мотивът е, че този район от България е силно развит. Към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която ще стартира със 150 млн. лв., отпускани за технологична модернизация на малки и средни предприятия. още в края на 2014 година е създаден Комитет за наблюдение, който разработва критериите за одобрение на проектите и насоки при кандидатстване, уточни министър Лукарски. Едно от обсъжданите правила например е максималното финансиране по програмата за малките предприятия от Югозападна България да е 45%. Останалите средства трябва да бъдат намерени от компанията. За останалите региони максимумът ще бъде 70% за малките и 60% за средните по големина компании. За да бъдат преодолени различията в най-бедния регион в ЕС – Северозападна България, има идея финансирането на проекти по програмата да бъде на максималния обем – 70 на сто. По ос 3 средствата са 264 млн. евро и те ще се използват още и за финансиране на изграждането на клъстери и технологични паркове (например София Тех Парк). Най-голям е бюджетът по втората приоритетна ос на програмата – почти 600 млн. евро, които ще бъдат използвани за технологична модернизация, подобряване на експортния потенциал на компаниите и друга подкрепа, но само за малките и средни предприятия. По оперативната програма ще бъдат отпуснати и 38,2 млн. евро за развитие на проекта за газовата връзка със Сърбия. Средствата ще дойдат от приоритетна ос 4.

Според председателя на Търговско-промишлената палата в Благоевград Ромео Шатев,цитиран от struma.bg, причината европейците да ни мислят за много напреднал в икономическо отношение район, е столицата. Според икономическото деление столицата и Софийски окръг също са част от Югозападна България и те повдигат рязко икономическите показатели на останалите 3 области. Според последните обобщени данни на Националния статистически институт към края на миналата година по показател „икономика“ Благоевград, Перник, Плевен, Русе, Ямбол и Добрич са оценени с ниво „средно“ по 5-степенната скала, Кюстендил и още 5 области са сложени на най-ниското ниво „слабо“, но София-град е посочен на първо място сред 4-те отличници наред с Бургас, Габрово и София-окръг. При това положение местните фирми могат сами да си изчислят каква част от проектите, по които ще кандидатстват в новата оперативна програма, трябва сами да финансират. В детайли критериите за участие в първата схема за обновление на технологичните процеси и оборудване ще са готови през април. Общо бюджетът на програматадо 2020 г. е 1,39 млрд. евро, от които 15% са национално съфинансиране. Предвижда се по нея да се възползват 9000 предприятия.

Print Friendly

1 Коментар на Удар по бизнеса в Дупница и региона. Обсъждат намаление на безвъзмездното финансиране по европроекти

  1. тоталитарист // 23.03.2015 в 16:47 // Отговор

    Това се нарича дискриминация на териториален принцип,но всеки народ си заслужава управниците.Както в общинския ни съвет си правят каквото си искат и съсипват бизнеса,така и на национално ниво.“ Цар далеко,бог високо“ .А ходете се плачете на Арменския поп. Само тоталитаризъм за тоя народ!!!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien