ОБНОВЕНО/Туристи с деца се изгубиха в Рила до хижа „Иван Вазов“. Търсят ги не дупнишки, а благоевградски спасители.

Туристи с малки деца се изгубиха в Рила. Планинската спасителна служба в Благоевград е започнала издирвателна операция, днес в ранния следобяд. По информация на bTV става въпрос за пет-шест души, които тръгнали на поход от хижа „Иван Вазов” към Рилския манастир. Те са успели да се свържат по телефона със спасителите, били са притеснени и изплашени. От централата на ПСС в София са прехвърлили спасителната акция към отряда в Благоевград, а не към този в Дупница, който от 60-години отговаря за този район и го познава добре. Причина за това е замразеното членство на отряда от Дупница в ПСС. Тук обаче стои въпроса, дали бюрократичните деления и търкания са по-важни от човешкия живот. Снощи също е имало инцидент със загубили се туристи на път към Рилски манастир.

ОБНОВЕНО

 Към 17:30 часа / продължава издирването на групата туристи, изгубила се в Рила планина. Това съобщават от Планинска спасителна служба  към Български червен кръст. Дежурният служител съобщи, че все още се работи по локализиране на точното място, където са 5-та души. В издирвателните мероприятия участва екип от Планинска спасителна служба – Благоевград, който подържа постоянна връзка с туристите. Спасителите се надяват, че ще успеят да открият хората преди да се стъмни, но трудният и стръмен терен затруднява действията им.

Към 22:00 часа на 08/08/2015

Хеликоптер излетя от база Крумово, за да търси изгубените туристи в Рила. На борда му има четирима спасители, съобщава БНТ. Те трябва да локализират изгубените.

Сигналът е получен снощи в 20.00 ч. Обадила се е жена, която е казала, че са загубили пътеката от хижа „Иван Вазов” към Рилския манастир, но ще преспят на открито. Това потвърди и шефа на отряда в Дупница Кирил Чолаков. Повторно обаждане за помощ е получено днес от неин роднина и веднага спасители са тръгнали към района. От централата на ПСС в София са прехвърлили спасителната акция към отряда в Благоевград, а не към този в Дупница, който от 60-години отговаря за този район и го познава добре. Причина за това е замразеното членство на отряда от Дупница в ПСС.  Поради лошия терен придвижването е трудно и се извършва много бавно. „Главният секретар на МВР се е ангажирал със случая и очакваме потвърждение. Утре се очаква 8 спасители от софийския отряд да подсилят местния благоевградски отряд в издирването на туристите”, обясни пред „24 часа” председателят на БЧК Христо Григоров. От Планинската спасителна служба към БЧК призовават всички туристи да се съобразяват с метеорологичните условия в планината, да си набавят необходимата екипировка преди преход и внимателно да подбират своите маршрути.

 09/08/2015

Откриха изгубените в Рила туристи

Откриха петимата туристи, които вчера се изгубиха в Рила планина. В 3 ч. и 20 минути тази нощ планинските спасители са открили туристите в района над Рилския манастир от страната на връх Калин. Те са в добро общо състояние и са транспортирани към с. Пастра, в близост до гр. Рила, като от там ще бъдат настанени в хотел. Състоянието на изгубилите се оценява като сравнително добро. Едната жена е била с повишена температура, но всички са били в състояние сами да се предвижат. В събота по обед четирима руски туристи – две 16-годишни деца, мъж и жена, както и една българка, работеща в туроператорска фирма в Созопол, подават сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа „Иван Вазов“ и Рилския манастир. От информацията, която жената е подавала на планинските спасители, е станало ясно, че тя не познава нито маршрута, нито района. Вечерта в издирването им се включи и хеликоптер от авиобазата в Крумово. Към 22.00 часа благодарение на хеликоптера, групата бе локализирана. Координатите им бяха предадени на планинските спасители и те успяха да ги открият.

 

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien