Цветан Василев не е купил и една керемида без парите на вложителите в КТБ

 

В КТБ няма една керемида, купена от Цветан Василев, която да не е платена с парите на вложителите. Това заяви пред bTV Вера Ахундова, която е един от вложителите в банката. По думите й кой печели и кой губи от ситуацита с КТБ, са двата основни въпроса. Губещите са всички, които държат парите си там. Според Ахундова БНБ също има вина – изцяло е поддържала корупционната схема, която се вихри в КТБ. Освен това били правени фалшиви надзорни прегледи.

Над 60% от парите на банката или тази част, която е минала през финансовите схеми и няма обезпечение, е отишла за покупка на отделни предприятия, смята икономистът Любомир Дацов. Според него става дума за около 3,6 млрд. лв. и БНБ нямало как да засече това. Журналистът Йово Николов обаче бе на друго мнение и категорично заяви, че централната банка е била съвсем наясно какво се случва в КТБ.

По думите и на тримата участници в разговора банката на Цветан Василев е мина за следващото правителство, а вероятно и за повече от един кабинет. Според Ахундова КТБ трябва да бъде оздравена. Дацов й отговори с въпрос: "Бихте ли вложили 10 лв. в нещо, ако знаете, че ще загубите 8?"

КТБ технически не е фалирала, най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян вчера в студиото на „Тази сутрин” . Изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк” посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам. Междувременно, източници на bTV в БНБ потвърдиха, че са започнали преговори с Оманския фонд за спасяването на КТБ. Акционерът в банката съобщи, че може да участва във възстановяването му, след като стане ясно какво е реалната ситуация в него. „Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева”, подчерта тази сутрин Хампарцумян.  Източник :btvnews.bg

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien