Трябва ли да се разпределят ромските деца пропорционално във всяко училище в Дупница? (АНКЕТА)

Темата за интеграцията на ромите в България и в частност Дупница е една от водещите в града последните седмици. Повод за коментари по този пиперлив въпрос бе повдигнат с предложението от училищна директорка да бъдат разпределяни от новата учебна година ромските деца във всички училища. Най-остра полемика обаче предизвика осигуряването на безплатен транспорт за тях, като основното предложение бе това да направи Община Дупница. Причината-да се избегне сегрегацията на отделни училища в града. На сесията на местния парламент в края на месец март, кметът инж.Методи Чимев и началникът на отдел "Образование" Тодор Петков отхвърлиха тази идея с мотив, че средства за това няма, както и законова база. "Добре, ще запишем по 3 деца от ромски произход да има в паралелка, но тогава какво ще прави ОУ "Христаки Павлович", където са само ромчета. Как ще ги накараме ромите да изпратят децата си в училище, което ние им посочим. С патрулки ли ще ги караме", бе позицията на градоначалника, който призова директорите да проявят колегиалност и да решат проблема.
А само след 20-ина дни приключва приемът на документи за първи клас и темата става още по-гореща.
На практика, тази година проблемът засяга между 30-35 първолаци предимно от "Гиздова махала", които с оглед новите разпоредби на МОН, на практика трябва да бъдат записани в ОУ "Неофит Рилски". Именно, струпването на ромски деца във въпросното училище поради близостта до гетата, извади проблемът на преден план. Със същият проблем се сблъскват и в СУ "Св.Климент Охридски", а за ОУ "Христаки Павлович" е вече ясно.
Как ще се реши проблемът в Дупница и ще се реши ли въобще не е ясно, но в рамките на месец юни, това ще се разбере.
По-важният въпрос е друг. Пропорционалното разпределение на ромчетата в училищата дали ще има ефект за интеграцията им. Ние от Zadupnitsa.com не се съмняваме, че ако този вариант бъде приет и всеки първи клас от есента приеме по 3 ромчета, които редовно посещават занятия, ефект върху тях ще има положителен. Естественият път на развитие ще доведе до това. Разбира се, това е само наше мнение. Има коментари на наши читатели, които са на обратния полюс, че присъствието на ромски деца в класовете ще повлияе негативно върху развитието на другите деца. "Сега по 3, след 3 години ще са по 6, а след 10 по 12 ромчета в клас с тази скорост на популация… Тогава как ще се процедира", възниква и този въпрос. Доводи и за двете тези има, аргументи За и Против също.
Очакваме да споделите своите мнения (без използване на обиди, заплахи и т.н.) в коментарите под статията.
Можете да дадете своя глас и в нашата анкета на въпроса: "Трябва ли да се разпределят ромските деца пропорционално във всяко училище в Дупница?".

Print Friendly

9 Коментари на Трябва ли да се разпределят ромските деца пропорционално във всяко училище в Дупница? (АНКЕТА)

 1. Не трябва пропорционално ,защото нашите деца не искат да учат с тях.Циганета 4 клас не знаят буквите да си напишат името , а учителите ги толерират.С какво аз да стимулирам моето дете да учи. С какво????? Като гледа неграмотни около него и учебният план закъсва заради тях и то ще стане такова.Нека се учат само в определени училища да не пречат на развитието на другите.

 2. жител на дупница // 09.05.2018 в 15:53 // Отговор

  Защо ние Българите изоставаме в популацията си? Защото си плащаме ток,вода,данъци,глоби и т.н. Община Дупница и БГ Държава ги стимулира за пуста власт и пари при избори.Докога ще ги толерирате Господин Кмете,Господин Президент, Господа Министри.Сигурно дотогава когато започнат да ви се раждат внуци и правнуци цигани ,ама вече ще е късно.

 3. Циганизация и унищожаване на Българския народ и Държава настъпва благодарение на алчния и долен ръководен елит на България.

 4. Родителите трябва да преценят къде да учат децата им.

 5. Христо Михалчев // 10.05.2018 в 1:14 // Отговор

  Да , защото като са по 2-3 в клас може да има някаква интеграция. Като ги отделяме в други училища , като ги изолираме в гета, те остават необразовани ( неграмотни) и неквалифицирани, a от там цял живот живеят на помощи тоест на наш гръб.

 6. Бистра Стойкова // 10.05.2018 в 14:03 // Отговор

  Изумява ме рязката смяна на тона и позицията на официалния говорител на общината, който списва сайта.Дали не се уплаши, че ще бъде даден на съд в комисията по дискриминация, тъй като в стремежа си да угоди на властимащите,прекрачи прага на човешката и журналистическа етика?! Но и в този материал обаче продължава да манипулира читателите. Не по „нареждане на МОН“,а съвсем тенденциозно и неправомерно е направено такова райониране, тъй като е в нарушение на основния и определящ принцип, залегнал в наредбата – близост до училището. Въпросната „Гиздова махала“ започва над нашето училище, но се разпростира и над училищата „Кирил и Методий“ и „Климент Охридски“, като части от нея са в по-голяма близост до тези училища. В другите общини е строго спазен този принцип, като е приложена карта с очертани граници за всяко училище.Така направеното в града ни „райониране“ е в нарушение и на залегналата в националните планове и стратегии държавна политика за развитие на българското образование, с които явно не са се запознали „специалистите“ в общината.

 7. Какви са тия ромчета? Аз ги знам циганета. Щом са ромчета да ги запишат да учат в Рим бе. Предлагам тема за анкета: Да се запишат ли всички РОМЧЕТА директно в Италианския лицей? 😁

 8. жител на дупница // 11.05.2018 в 19:07 // Отговор

  За мое съжаление Моя любим, Роден,Мил и Свиден град Дупница се превръща в инкубатор за цигани .Интеграция не става в тоя град, става циганизация.Прасето да си поставиш в хола ще се интегрира ли?

 9. На ромски ще се преподава ли😂

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien