Стотици се стекоха днес в църквата „Св.Богородица“ в Дупница, за да почетат празника Покров на Пресвета Богородица и 200-годишнината на храма

capture1 capture3 capture4Десетки дупничани и хора от региона се стекоха днес в църквата „Св.Богородица“. Светата Православна църква е определила днешния ден, за да си спомним за покровителството, застъпничеството и закрилата на Божията майка върху всички, които с искрена молба се обръщат към нея за помощ. Затова и днешният празник се нарича Покров на Пресвета Богородица. Този ден бе избран и за отбелязване на 200-годишнината от построяването на храма. Църквата „Св.Богородица“ е втората построена в Дупница, като по-стара от нея е "Св.Никола".

/Повече за историята на храма може да прочетете ТУК/

Свещениците Илия Дичев, Благой Стоянов и Ивайло Хаджийски отслужиха празнична Света литургия. Вярвашите в храма запалиха свещ и се помолиха за закрилата на Божията майка.

Празникът Покров на Пресвета Богородица е възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век на 1 октомври Градът бил застрашен от варварско нападение от арабите. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица. Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ. В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син. На следващия ден арабите били отблъснати далеко от града. Жителите били спасени.

 

Print Friendly

5 Коментари на Стотици се стекоха днес в църквата „Св.Богородица“ в Дупница, за да почетат празника Покров на Пресвета Богородица и 200-годишнината на храма

 1. Голям празник, свят празник! Много хора уважиха Черквата. Но за пореден път организаторите окрадоха курбана за здраве. На хората се даваше бистра чорбица с ориз, месото предварително го извадиха в кофи за „спонсорите“ – така обясниха празните чинии на обикновените хора. Безсрамници и безбожници, това го правят с всеки курбан в черквата. Страх от Господа нямате ли?

  • От организаторите // 03.10.2016 в 9:46 // Отговор

   Здравейте,
   Пиша от името на оргонизаторите или по-точно от името на хората, които приготвяха курбаните. Бяха приготвени 5 казана курбан, един казан в които се баряха кокалите и 1 казан с вода.
   В казаните бяха разпределени 74 кг. месо. Курбанът беше раздаден БЕЗПЛАТНО на наредилите се на опашка /някои от наредилите се се връщаха по 2 пъти да взимат казан и то в мръсни съдове – отиват до вкъщи изсипват и се връщат за втори път/. Само един от казаните се разля на спонсорите – това са хората които подсигуриха – месо, ориз, картофи, брашно, дърва, подправки. Останалите 4 казана се отнесоха до масата и бяха раздадени.
   Изключително съм разочарована от наглостта и лицемерието на уж „вярващите“. Как не ви е срам – не сте допринесли за нищо към това дело – нито труд, нито финансова падкрепа, а само скандали на опашката и подвиквания, а пък накрая и претенции. Прост народ и нагъл.
   Предизвиквам Ви /всички оплюващи/ като има следващ път курбан – елате предния ден – режете и подготвяйте продукти цял ден, елате на следващия ден в 3 сутринта да запалите огън и да сложите курбана да се вари, стойте до 3 следобяд да слушате обвинения и тогава коментирайте. И накрая не забравяйте да оставите между 50-100 лева като дарение на черквата за ремонт на камбанарията.

 2. От организаторите // 03.10.2016 в 9:48 // Отговор

  Извинявам се за допуснатите правописни грешки.

 3. Значи който приготвя и е спонсор ще яде, за другите обикновени хора казани с вода и кокали…
  Вие сте абсолютен срам и резил, това го правите при всеки курбан, явно сте загубили представа какво е курбан за здраве! Правете си го САМО за вас, яжте, плюскайте, но не лъжете хората, че има курбан за всички. Бог да ви съди!!!

 4. От организаторите // 03.10.2016 в 14:25 // Отговор

  Вие май не четете – 4 казана курбан се раздадоха, но явно Ви е малко. Заповядайте другия път вие лично да приготвяте и раздавате и тогава ще имате право да коментирате. Относно съденето, като гледам и чета вас първи ще Ви осъди!
  И освен богохулстването, споделете вие с какво помогнахте на храма?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien