Споразумението за спиране на огъня в Украйна влезе в сила, но не се спазва напълно

След края на извънредното съвещание на представителят на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че украинската армия е нарушила режима на прекратяване на огъня, съобщава Донецката новинарска агенция. По думите на заместник-командващият корпуса на Министерството на ДНР Едуард Басурин, опълченците са принудени да откриват огън с цел потискане на въоръжените действия на силоваците. „Подразделенията на въоръжените сили на ДНР са принудени да откриват избирателен огън за потискане на въоръжените действия на киевските националисти и диверсанти“, подчерта представителят на ДНР. Режимът на прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила в 00:00 часа на 15 февруари. Опълченци и украински военнослужещи се обвиниха едни други в нарушаване на примирието в Донбас час след прекратяването на военните действия.

Председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи за едно нарушение в първите 90 минути на примирието. На брифинг в президентството той уточни, че нарушението е минометен обстрел в Луганска област. Наливайченко отбеляза, че цялата информация веднага се докладва на президента, Генщаба и на мониторинговата мисия на ОССЕ. По думите му това е важно за разследването на инцидентите. Киевските силоваци, въпреки влизането в сила на „режима на тишина“, водят артилерийски обстрел по Енакиево, Горловка и района на донецкото летище. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната на ДНР. „ВСУ води артилерийски огън в района на населените пунктове Енакиев, Горловка, а също и в района на донецкото летище. Към момента в самия град Донецк обстрели на жилищни квартали не са регистрирани от 00:00 часа на 15 февруари“, заявиха за Донецката новинарска агенция от пресслужбата на републиката. На свой ред представителят на Генщаба на Украйна Владислав Селезньов заяви, че като цяло прекратяването на огъня се спазва и артилерийска стрелба не се води. Той обаче уточни, че през първите 4 часа от примирието неконтролируеми въоръжени формирования са извършвали обстрели локално, а не системно – три пъти е било обстреляно селището Чернухино и още три пъти селището Золотое. "За времето от 3 до 4 чака пред нощта не са били фиксирани обстрели на нашите позиции", написа той в страницата във Фейсбук. Преди това той бе съобщил, че към 02.30 часа е имало 9 случая на обстрели от страна на опълченците срещу позиции на силоваците в Донецка и Луганска области.

Два батальона на "Десния сектор" не спазват примирието в Донбас, обяви по-рано лидерът им Дмитрий Ярош. "Два мои батальона, отлично въоръжени и екипирани, продължават настъплението при Дебалцево и имат сериозни военни резултати", написа той в съобщение, разпространено в сайта на Националната гвардия на Украйна. Наскоро Ярош направи изявление, че движението му не признава Минските договорености и продължава военните действия. На свой ред ДНР съобщи, че украинските сили са водили артилерийски обстрел в градовете Енакиево, Горловка, срещу Донецкото летище и в района на областния град Дебалцево, който е важен железопътен възел. Има жертви сред населението. Едуард Басурин от военното министерство в Донецк заяви, че опълчението е трябвало да отвърне избирателно на огъня.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien