Спонсора на Марек сключи нова голяма сделка

Две от най-бързо развиващите се фармацевтични компании в света се обединяват и ще заемат сериозно място на пазара в Северна Америка. Очаква се едни от основните хора в управлението на Новия Актавис да посетят и Дупница. Както е известно компанията е основен спонсор на футболния отбор и с нея са свързани и надеждите на феновете за добро представяне следващия сезон в А-футболна група 

Актавис (NYSE: ACT) и Форест Лабораторис, Инк. (NYSE: FRX) днес обявиха, че са сключили окончателно споразумение, по силата на което Актавис ще придобие Форест срещу комбинация от парични средства и ценни книжа в размер на приблизително 25 млрд. щ.д. или 89.48 щ.д. за акция на Форест.В случай че приключи успешно, сделката ще обедини две от най-бързо растящите специализирани фармацевтични компании в света, с очакван общ годишен приход от над 15 млрд. щ.д. през 2015 г. “С това стратегическо обединение ние създаваме нов и иновативен модел в лидерството в областта на специализираните фармацевтични продукти, с големина и мащаб, балансирано предлагане на силни оригинални и генерични лекарствени средства, фокус върху стратегическото разработване на нискорискови лекарствени продукти и най-важното – със способността да доведе до устойчив вътрешен растеж,” каза Пол Бизаро, Председател и Главен изпълнителен директор на Актавис. “Подкрепена от един от най-големите и диверсифицирани портфейли в индустрията с изключително силна система за разработване на нови продукти, тази сделка създава мощна движеща сила за генериране на дългосрочни, двуцифрени доходи и ръст на печалбата.“Очаква се обединението на Актавис и Форест да донесе двуцифрен прираст към приходите, определени без съблюдаване на Общоприетите счетоводни принципи (GAAP) през 2015 и 2016 г., със сериозно генериране на годишни свободни парични потоци от над 4 млрд. щ.д. през 2015 г., което ще ни позволи бърз делевъридж. Обединението има потенциала да реализира прибл. 1 млрд. щ.д. в оперативни и данъчни синергии, преди синергиите в областта на производството и приходите, като очакваме да продължим да инвестираме над 1 млрд. щ.д. годишно в научно-развойна дейност. Формално за цялата 2014 година, обединената компания ще има франчайз за приблизително 2 млрд. щ.д. за терапевтична група ЦНС; франчайзи за Гастроентерология (GI) и Женско здраве, всеки от които е оценен на прибл. 1 млрд. щ.д.; франчайз за сърдечносъдови заболявания, който генерира приблизително 500 млн. щ.д.; а франчайзите за Урология и Дерматология/Признати марки достигат продажби от по 500 млн. щ.д. годишно.

“Обединението на Форест и Актавис създава специализирана компания с годишни продажби в размер на почти 15 млрд. щ.д., диверсифициран портфейл и бизнес, който е балансиран по географски обхват,” каза Брент Сондърс, Главен изпълнителен директор и Президент на Форест. “Това  решаващо обединение ни дава повече възможности за стимулиране на бъдещия растеж и устойчивата стойност за акционерите в резултат на разширеното присъствие в географски и терапевтичен смисъл, способност да се стимулира нов продуктов поток чрез научноизследователска дейност, силен баланс и последователни парични потоци.  Условията на споразумението осигуряват на акционерите на Форест парични средства и възможност да участват в бъдещия растеж на нашата нова, по-силна обединена компания.

“Форест е в пълно съответствие с изискванията на Актавис поради нашето силно наследство в областта на оригиналните лекарствени продукти и лекарствата за първична помощ, наличието на най-добрия в своя клас търговски екип, организацията за разработване на първокласни лекарства и дългата история на успешни партньорства.  Придобиването се основава на нашата супер успешна линейна стратегия в ЦНС и Гастроентерология и драматично разширява нашия обхват извън пазара на САЩ,” добави Сондърс. “Чрез обединяване на силите с Актавис ние ставаме по-значими за ключови лекари и клиенти чрез супер успешни продукти в терапевтичните категории ЦНС, Женско здраве, Гастроентерология и Урология, както и глобалния генеричен бизнес на Актавис.”

Управление на Новия Актавис след приключването на сделката

“Освен че е обоснована от финансова и търговска гледна точка, тази сделка трансформира из основи Актавис, като я поставя пред ново и дори по-вълнуващо бъдеще,” сподели Бизаро.  “За пет кратки години моят управленски екип трансформира Уотсън, а сега и Актавис от американска генерична компания до лидер на световната сцена на специализираните фармацевтични продукти.  Брент и неговият екип за кратко време отбелязаха драматичен напредък във връщането на Форест като лидер сред северноамериканските марки. 

“Като Председател на Актавис, аз съм в уникална и завидна позиция да имам два изключително опитни и успешни управленски екипа, които са отдадени на създаването на ново бъдеще за обединената компания.  Особено съм доволен, че Брент ще се присъедини към Борда на директорите на Актавис и че се съгласи да работи с мен след приключването на обединението за изграждането на компания от световна класа, фокусирана върху устойчивия двуцифрен ръст.  През следващите няколко месеца, докато се подготвяме за интегрирането и приключването, нашите екипи ще определят структурата, която е необходима за да се извлекат ползите от световното лидерство на Актавис в областта на оригиналните, генерични, биоподобни и лекарствата, отпускани без рецепта.”

Обединената компания ще се ръководи от Пол Бизаро, Председател и Главен изпълнителен директор на Актавис плс.  Интегрирането на двете компании ще се ръководи от висшите управленски екипи на Актавис и Форест, с интеграционно планиране, което се очаква да започне незабавно, за да гарантира бърз преход към една-единствена компания след приключването. Актавис е дала съгласие трима от членовете на Борда на Директорите на Форест да бъдат включени в Борда на директорите на Актавис след приключването.

Предложената сделка беше одобрена единодушно от Борда на директорите на Актавис и Форест и се подкрепя с ентусиазъм от управленските екипи на двете компании. Сделката подлежи на одобрението на акционерите на двете компании, както и на обичайните одобрения на регулативните органи, включително проверка по закона Харт-Скот-Родино в Съединените щати.


 

Print Friendly

3 Коментари на Спонсора на Марек сключи нова голяма сделка

  1. Марек е отбора с най-мощния спонсор от всички отбори в България.Това ни задължава много както футболистите,така и феновете а и цялата общественост от града на фармацефтиката.

  2. То всичко това е много хубаво за самата фирма. Ама по какъв начин ще кореспондира със социалния ангажимент в случая футбола. Резонно е голяма компания, да има и голямо влияние от социална гледна точка, а това означава сериозни инвестиции в Марек. Като казвам, сериозни имам предвид за мащабите на родния футбол и клуб, което е поне 1,5 млн лева според мен за нормално съществуване в А група. Процентно погледнато към то оборота на Актавис е мисля че 0,000012 процента от годишната им печалба. Без да ги обиждам, даже напротив, поздравления, но досега парите са съвсем минимални, но достатъчни за подържането в Б група.
    Какво ще стане – предстои да видим. Топката е във ваши ръце г-н Пашов 🙂

  3. Любомир Дойчинов // 20.02.2014 в 17:20 // Отговор

    Всички фенове на Марек 2010 се надяваме Актавис да помогне на отбора, все пак това е най-силната фирма в България, ще сме много радостни, ако помагат да се издържа отбора.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien