Спасена от дупнишките „Ангели от планината“ с уникален жест към тях (СНИМКИ)

Нова и изключително олекотена планинска количка получиха планинските спасители от Дупница. Тя е подарък от доброжелатели, а стойността й е почти 5-цифрена сума. Дарението бе направено в петък, по време на коктейла, който си бяха организирали от ПСС-Дупница, по случай 65-ия им рожден ден.
Предисторията на този подарък започва преди 4 месеца, а главният герой се оказва Жана Иванова. Тя е собственик на издателска къща, като любовта й към планината я води за пореден път в Рила. Иванова чупи глезен и…шансът й за спасение е в ръцете на доброволците от Дупница.
„Имах обхват и телефон със заредена батерия, но не успях да обясня къде съм точно. Затова изпратих снимка. Няма да забравя, човека отсреща, който каза: Аз съм Божидар. Само бъдете спокойна, идваме…ама няма да е скоро. Но като каза, че се казва Божидар, вече бях спокойна. Ето ме, 4 месеца по-късно съм тук при моите любими момчета от Дупница“, разказа още Иванова.
Количката, която ползваха досега в акциите си спасителите тежи над 35 килограма и се носи на гръб до пострадалите!
Планинската количка обаче далеч не бе единственият подарък за спасителите от Дупница. Колегите им по призвание от други отряди ги зарадваха с плакети.
Директорът на ПСС към БЧК в България Емил Нешев дари традиционното въже на дупнишкия отряд, след което награди и действащите спасители с дълъг стаж. 30 години отдаден на идеята – планински спасител са Стойчо Джиков, Емил Христов и Калин Зарев, а с 20 години – Емил Павлов, Борис Атанасов, Боян Атанасов и Божидар Джокин.
Директорката на БЧК-Кюстендил д-р Емилия Кацарска дари отряда с телевизор, а Община Дупница осигури 6 професионални радиостанции с голям обхват и издръжливи до 5 дни в непрекъсната постоянна работа с тях. „Доброволчеството е мисия, скромността и човещината – качества, спасяването на човешки живот – призвание. Всичко това е присъщо за всеки един от Вас, което, вярвайте ми, споделя всеки един гражданин на община Дупница. Не е случайно, че именно признанието на стотиците, а може би и хиляди спасени човешки животи от прегръдката на планината – нечий синове, дъщери, майки и бащи, Ви превърнаха в една легенда – легендата за „Ангелите от планината“. Нека проявяваната от Вас смелост бъдат за пример за млади и стари! Бъдете все така доблестни граждани и не забравяйте, че човещината в днешно време е най-голямата ценност! Защото Вие сте носителите на тези ценности!“, отправи своето послание за благодарност към спасителите, кметът на Дупница инж.Методи Чимев в поздравителния си адрес.
Началникът на отдел „Образование, култура и младежки дейности“ към Община Дупница Тодор Петков пък направи личен подарък на спасителя Георги Илков-Темето с книгата на световноизвестния Райнхолд Меснер „Убийството на НЕвъзможното“, в която известни катерачи дискутират за предела в алпинизма. Не е тайна и причината за жеста. През лятото на миналата година, Илков бе само на около 800 метра от връх Ленин (7 134 м в Памир), но жертва мечтата си, за да спаси пострадал, изпаднал в безсъзнание алпинист, сваляйки го в базовия лагер и това му коства изкачването на 7-хилядника, но спаси поредния млад човек.
Планинските спасители обаче бяха подготвили и изненада за своя Началник – Кирил Чолаков, който получи кристален плакет от единствената засега жена в отряда Евелина Малинова.
Освен действащите 20 спасители, на тържеството бяха и десетки ветерани от отряда, преминали през годините. Сред тях бе и единственият останал жив участник в първата акция преди 66 години – Димитър Томанов (Клюно), след която впоследствие се ражда дупнишкият отряд.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien