Слаб интерес към общественото обсъждане за Дупница и ВиК-асоциацията

Изключително слаб интерес към общественото обсъждане за присъединяването на Дупница към ВиК-асоциацията "Кюстендилска вода" проявиха дупничани. Не повече от 60 човека, част от които общински съветници, дойдоха в салона на ОбДТ "Невена Коканова". Кметът на Дупница инж.Методи Чимев и Председателят на ОбС Ивайло Константинов разясниха каква е сегашната ситуация и какви са перспективите в следващите години. "Ако влезем в асоциацията, най-вероятно ВиК – Дупница ще стане клон на държавното дружество. Най-важно е ценообразуването. Да, цената на водата ще се промени при всички случаи. Ние избираме дали повишението да е, за да покриваме глобите от Европа, или защото имаме подменен водопровод. Повишаването на цената на водата обаче е неизбежно. Защото още през IMG_01542013 г. държавата се е съгласила пред Европа и е подписан договор, че ако не подмени ВиК системата, ще си плаща глоби. Не може всяка община да си има ВиК, защото поддръжката на такова дружество е много скъпа. Непосилно е Европа да плаща на България за изграждане на пречиствателни станции, водопровод и канал за всеки град. От Европа могат да покрият тези нужди за една по-голяма обособена територия. България се е съгласила да има един ВиК оператор. От този месец Европа е категорична, че всички оператори трябва да започнат да начисляват такса амортизация. Ето това е, което ще промени цената на водата при всички положения", разясни Константинов.

Темата ще бъде разгледана на една от предстоящите сесии на ОбС. За да се присъедини Дупница към асоциацията са нужни гласовете на 2/3 от съветниците.

Print Friendly

2 Коментари на Слаб интерес към общественото обсъждане за Дупница и ВиК-асоциацията

  1. $…Непосилно е Европа да плаща на България за изграждане на пречиствателни станции, водопровод и канал за всеки град. От Европа могат да покрият тези нужди за една по-голяма обособена територия. България се е съгласила да има един ВиК оператор. От този месец Европа е категорична, че всички оператори трябва да започнат да начисляват такса амортизация…..“
    По-голяма глупост от това не бях чел досега относно темата „Вик асоциация“.

  2. Защо не беше осветена залата? Защо не беше озвучена залата и нищо не се разбираше от въпросите на публиката? АЛО – как не ви е срам „господари“от КАБЕЛ САТ ЗАПАД !

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien