Ще имат ли дупнишките планински спасители база на Седемте езера, ето отговорът на НП „Рила“

Сагата около изграждането на Контролно-информационен пункт в района на Седемте езера продължава. Вече 4 години се очаква изграждането му и този път от НП "Рила" изразиха оптимизъм, че до края на годината ще започнат дейностите по строежа. Центърът е много важен най-вече за хората от Планинската спасителна служба към БЧК, които са принудени да губят часове при сигнали за бедстващи в планината, защото нямат база в най-натоварения район и нощуват в района на "Паничище".

Zadupnitsa.com проследява от миналата година темата и ще продължи да я следи като своевременно и периодично търси компетентните институции за движението по изграждането. Ето отговорът на НП "Рила", предоставен ни чрез пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Към настоящия момент Дирекция „НП Рила“ е предприела действия по провеждането на нова процедура за съгласуване изграждането на Контролно-информационен пункт (КИП) „Седемте Рилски езера“ в Парков участък-Дупница на територията на Национален парк „Рила“, поради промяна на параметрите по първоначалното идейно решение. Сградата се предвижда да бъде със застроена площ до 126,00 кв. м – смесена конструкция (от стоманобетонови носещи елементи, дървена подова и дървена покривна конструкция), с възможност за използване на подпокривното пространство за обособяване на допълнителни помещения.

КИП „Седемте Рилски езера“ е предназначен за осъществяването на по-добра и ефективна контролно-охранителна дейност, управление на туристопотока, провеждането на екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели, както и интерпретативни и образователни програми и кампании за опазване на околната среда. Опазването на ландшафтното и биологично разнообразие на района е приоритет на МОСВ, респективно на Дирекция „НП Рила“. В сградата ще бъдат предоставени помещения за база на ПСС при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от група планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи.

Във връзка с горното е входирано ново уведомление за инвестиционно намерение към МОСВ, за което в момента текат законоустановените срокове за произнасяне от компетентния орган. Предстои съгласуване и одобряване от Община Сапарева баня на ПУП – ПР и ПЗ и изготвения технически инвестиционен проект за обекта.

Реализирането на поставената съвместна цел по изграждането на сградата е от особено важно значение, както за нуждите на Д „НП Рила“, така и за ПСС при БЧК. Очакванията на „НП Рила“ са по подновената процедурата през настоящата година да стартира изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ на територията на Национален парк „Рила“.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien