Сергей Станишев се обяви за избори през юли призова правителството за оставка и поиска вот на доверие от БСП

 

При наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната, заяви председателят на БСП Сергей Станишев при откриването на Националния съвет на партията. „Не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормалното действие е да си подадат оставките незабавно след преодоляване на вота на недоверие”, подчерта Станишев. „Ако е необходимо, спешно могат да се направят законови промени, така че хората да се произнесат до края на юли. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Готови сме за спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на страната. България е над всичко”, подчерта Станишев.

„Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. БСП има хъс да се бори, да отстоява достойнството си. Ние сме толерантни, предвидим и коректен партньор, но нека никой не си мисли, че това е безволие. Никой не може да ни размахва пръст, да взима нашите решения вместо нас. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъде параван за такива”, заяви Сергей Станишев.

„Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. Не очаквах от ДПС точно този ход – да излязат с присъда на кабинета „Орешарски”, посочи председателят на БСП.

„В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа. Искам днес да получа отговор от Националния съвет имам ли доверие и мандат за предстоящи избори. БСП има крещяща нужда от промени, но за това е необходима волята на всички, не само на председателя. Нека всеки поеме своята отговорност”, призова Станишев.

източник : Агенция Фокус

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien