Село Овчарци пред нови избори за кмет? ОИК-Сапарева баня заседава днес

Нови избори за кмет на село Овчарци е много възможно да има след няколко месеца. Причината за това е подаден сигнал до ОИК за неизпълнение на изискванията от ЗМСМА по член 41. ал.3 от избраната за кмет на селото Радостина Сусанина. Текстът в Закона по тази точка гласи: „В едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на Общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия“.
От ОИК-Сапарева баня днес са провели заседание по случая, запознали са се със сигнала и документите, както и с обяснение по електронната поща от Сусанина. Очаква се да публикуват до края на деня своето решение по случая.
Каквото и да бъде решението на ОИК, то не е окончателно и подлежи на обжалване в Административен съд-Кюстендил. Ако се установи, че е нарушен този член от Закона, най-вероятно ще се стигне до прекратяване правомощията й като кмет и ще бъдат насрочени нови избори за кмет на Овчарци. Напълно идентична е ситуацията с новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов. ОИК-Благоевград отказа да прекрати правомощията му като кмет, но вчера съдът се произнесе, че Законът е нарушен. Магистратите указаха към ОИК-Благоевград да прекратят правомощията на Томов като кмет.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien