САЩ ни поздравиха за 3-ти март, със „странно“ писмо на Джон Кери

Особено мнение:

От името на президента Обама и на народа на Съединените щати, поздравявам народа на България за вашия национален празник. Така започва поздравителното писмо на държавния секретар на САЩ Джон Кери по повод 3 март. "Посетих София през януари, когато видях от първа ръка впечатляващия напредък, който нацията ви е направила от обявяването на независимостта и победата на демокрация преди повече от две десетилетия назад. /В текста е използвана именно думата demokratsiya, а не английския термин democracy – ред. Какво общо има 3-ти март със събитията от 1989 година?

Вървях по прочутите жълти павета и се възхищавах от стенописите на храма "Свети Георги". Това бяха същите павета, върху които българите държаха свещи по време на бденията, пеейки същите протестни балади, както го направиха американците през 60-те години, допринасяйки за мирния крах на комунистическата ера в подножието на Витоша", казва се в писмото, цитирано от БГНЕС / Какво общо има и комунизма ? А за събитията в САЩ от 60-те да говорим е дълга тема/.

По-нататък Джон Кери припомня срещите си с нашите политици. "Нашите народи стоят рамо до рамо като съюзници повече от десетилетие. Американският ангажимент към България съгласно член 5 от договора за НАТО е твърд като скала. Ние дълбоко ценим жертвите ви, направени за да се укрепи световната стабилност и да се даде възможност на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност./ Намерете общото между 3-ти март и живота в Афганистан и Ирак/Текстът на Член 5-ти гласи, че всяко нападение в страна членка „ще се разглежда като нападение срещу всички тях”… Позовавайки се на легитимността на такива действия въз основа на член 51 от Устава на ООН, всяка съюзническа държава се задължава „да окаже помощ на нападната страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално или съгласувано с останалите, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила…”

В САЩ се надяват да задълбочим нашето партньорство чрез стратегическия ни диалог в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, върховенството на закона, образователен обмен, опазване на културата и човешкте контакти", гласи накрая писмото на държавния секретар на САЩ Джон Кери

 

Каква дата е 3-ти март и от какво сме се освободили вижте ТУК

Print Friendly

1 Коментар на САЩ ни поздравиха за 3-ти март, със „странно“ писмо на Джон Кери

  1. безумие пълно

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien