Сапарева баня одобрена за финансиране от МОСВ, ще „спасява“ загубата на минерална вода

Община Сапарева баня е одобрена за финансиране по националната инвестиционна програма на МОСВ „Минерални води“. Това обяви на пресконференция вече бившият министър Ивелина Василева. Одобрени са проектите на общо 9 общини, кандидатствали по пилотната схема – Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Септември, Панагюрище,Минерални бани и Берковица. Те ще изпълняват проекти за реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони. Общинските идеи са за развитие на обекти за спорт, отдих, лечение и рехабилитация, изграждане на басейни, атракциони и отопление на сгради, като се оползотворява ресурсът от минерални води на тяхна територия.

Общата стойност на 9-те проекта е 5, 85 млн. лв. Чрез МОСВ и НДЕФ се осигурява безвъзмездно финансиране за половината от стойността на проектите. Останалите 50 процента общините трябва да осигурят чрез собствени или заемни средства.

Това ще даде възможност на общинското ръководство в курортния град да увеличи дебита на минерална вода, тъй като сегащния не е достатъчен. Не е тайна, че голямо количество се губи, а идеята е с изграждането на резервоари, да бъде вкарана в употреба губещата се вода, което ще увеличи не само подаването към ползвателите, а и ще даде възможност на повече хотели да се възползват от използването й. Именно минералната вода е основната притегателна сила за посещение на туристи в малкото градче.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien