Със 130 лв скачат заплатите на общинските съветници в Дупница

Костадин Костадинов бе в стихията си.

Около 400 лв след удръжките ще бъде максималното месечно възнаграждение на общинските съветници в Дупница. Сумата обаче е формирана по равно в две пера – за участие в Комисия и за участие в сесия на местния парламент. "Сумата е формирана като 60% от брутната заплата на администрацията, която е 790 лв. Излизането на Община Дупница от финансовата криза, дава тази възможност", обясни председателят на ОбС Костадин Костадинов на пресконференция днес. "Няма да бъде коментирана темата за заплатите на Кмет и кметове на малките населени места, макар според мен да трябва. Но не е залегнало в дневния ред. Ще дам за пример община Бобошево, където кметът взема от 2012 година над 2000 лева, брутната заплата е около 1000 лв в администрацията, а работата е в пъти по-малко от тази в Община Дупница", лаконичен бе той. По повод заявеното намерение от групата съветници на "Глас народен" да се откажат от месечните си възнаграждение, Костадинов бе категоричен: "Пускат декларация и няма да им се превеждат заплатите".

Фонд за разпределение на средства за спортни и културни мероприятия пък е другата новост, която ще бъде обсъждана от местния парламент. "За да не се оплакват, че няма средства, сега имат възможност дейните спортни и културни дейци да подготвят своите обосновани предложения. Т.е. какво ще направят, какъв брой участници ще привлекат, какъв ще бъде ефектът за Дупница… Елементарно е. Няма конкретно определена сума, за момента тръгваме "на тъмно", но ако има интерес, не е проблем да бъде направена корекция през годината и този фонд да бъде допълнен със средства. Всеки трябва да си ги заслужи", обясни още Костадинов.

Той засегна и темата с възникналото напрежение сред търговците в ГУМ, които миналата седмица искаха среща с кмета, след като бе тръгнал слухът, че ще бъдат махнати от първия етаж за сметка на двете големи вериги – Билла и DM. "Интерес има и аз това съм го казал. Някои наши съграждани са против, други са за. Предложен им е сутеренът, който не се използва, както и други варианти. Но промени при отдаването ще има в Наредбата. В момента има щандове, които се отдават на цени 5-6 пъти по-високи от други. Аз съм на принципа-който даде най-добра цена, той печели. Никой не се "освобождава" от първия етаж, но и няма да е вечно така. Аз ще настоявам при промените да се заложи и срок между 6 месеца и година гратисен период, за да има възможност, даденият търговец да реагира", заключи Председателят на ОбС. Темата с "голяма верига на първия етаж в ГУМ" е актуална регулярно от 2014 година.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien