Съдът пита мобилните оператори за две Ало-измами в Дупница със „златен пирон“ и „билки“

Районен съд-Дупница ще иска информация от мобилните оператори за два опита за поредната Ало-измама в Дупница. Мобилният номер, от който е търсена потенциалната жертва  0888128102 ще бъде обект на пълна проверка, както за собственикът му, така и за клетките на мобилния оператор.

Причината за проверката е досъдебно производство, което е заведено срещу неизвестен извършител. От 17, 00 часа на 05 март тази година до 13,00 часа на следващия ден АЛО-измамниците атакували Елена Василева Величкова. На домашния й телефон се е обадил непознат мъж, който се е представил от името на неин близък, който е в Англия и се казва Жоро, като й казал, че по куриер от „Спиди експрес” ще й изпрати пратка от Англия с билки и лекарства, като сумата от 12 500 евро и още 450 евро за нея, като и дал телефонен номер на куриера, за да му се обади. Величкова набрала телефонния номер 07001118 и разговаряла с лице, което й се е представило с име Димитър Димитров от фирма „Спиди експерс”, който й казал, че трябва да плати сумата от 2 500 лв., представляваща хонорар за пренасяне на пратката. Величкова обяснила на Димитров, че може да събере само 1500 лв. Лицето представило се за куриер казало, че са достатъчни и да не казва на никой. Вечерта на същият ден на Величкова се е обадил синът й Велемир Иванов и тя разказала за полученото обаждане от „Жоро”. Синът й веднага се е обадил на Жоро в Англия, който отрекъл да се е обаждал на Величкова и тогава разбрали, че става дума за измама и съобщили веднага в РУП гр. Дупница. На другият ден лицата представили се за Жоро и Димитров започнали отново да се обаждат на Величкова, питали я за парите, как ще бъде облечена и й казали да дойде на центъра първо при Мол-а после пред Театъра, но накрая започнали да я псуват и обиждат.

Мобилните оператори, трябва да дадат пълна информация и за друг случай на измамен в Дупница на 9 март тази година. Стоил Тушев от "Бешика" станал жертва на измамници и се разделил с 4 000 лева. Човекът чул мъжки глас, който му казал, че дъщеря му си е счупила крака и иска да му се обади. Отсреща плачейки лицето, представяйки се за неговата дъщеря казало, че си счупила крака и от силния плач се задавяла, силно разтревожен Тушев казал името на дъщеря си – Еме. Тогава пак му се обадил мъжът й му казал, че за операцията на крака на дъщеря му трябват 8 000 евро, като му обяснил, че и трябват за поставяне на златен пирон и пластини и му казал, че парите ще ги възстанови националната здравноосигурителна каса, но поради късния част трябва той да ги даде. Дъщерята на пострадалия Тушев живее в града, но поради голямото притеснение той не й се е обадил, а веднага казал, че има само 4 000 лева и ще ги даде. Мъжът от телефона се представил като професор Лазар Попов от гр. София и казал, че ще изпрати човек да вземе парите. Мъжът му поискал да продиктува номерата на банкнотите и колко на брой са банкнотите и с какъв наминал са. След като продиктувал всичко, сложил ги в найлонов плик и слязъл пред къщата си. Било тъмно, дошъл човек среден на ръст, с шапка на главата, пред къщата било много тъмно на улицата нямало осветление, дал парите на непознатото лице, а той нищо не му казал. След като се прибрал у дома, след около половин час се усетил, че е измамен. На сутринта се обадил на дъщеря му и тогава й казал какво е направил. В обясненията си сочи още, че преди този случай са правили опит да го измамят, но неуспешно. Парите ги събирал за кола на внучката.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien