Съдът касира изборите в Дяково, ще избират кмет отново. На път е и Блатино

Административен съд-Кюстендил обяви своето решение по жалбата на кандидата за кмет на село Дяково Здравка Тонева (ГЕРБ), която оспорваше изборите в това населено място. На свое заседание, съдия Галина Стойчева обяви решението си, с което отменя проведените избори и резултати в селото, определяйки изборът на Росица Илиева от БДЦ за недействителен. Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок, но с оглед обстоятелствата и на втора инстанция се очаква да бъде потвърдено решението на съдия Стойчева.

Проблемът и разковниче за решението се оказаха двама гласували, които са дописани в списъка, но нямащи право да упражняват вот за избор на селото. При общо 274 избиратели, гласували са 205. При броенето, СИК-Дяково е установил 101 действителни гласа за Илиева, срещу 100 за Тонева. "В отделен плик с надпис “недействителни бюлетини” се установиха 3 бюлетини без отразен вот на избирателя и 1 бюлетината, на която пред квадратчето с №1 с името на Р. И е вписана думата “да” и пред квадратчето с №18 с името на З.Т. е вписана думата “не”, т.е. общо 4 броя недействителни гласове /бюлетини/. В отделен плик с надпис “сгрешени бюлетини” се намери 1 бюлетина с надпис “сгрешена” и печат на СИК. При сравнение с данните в протоколите  на СИК и ОИК се констатира идентичност на отчетените резултати. Горната констатация не се оспорва от страните", се казва в решението на съда, относно недействителните бюлетини.

Оказва се, обаче че дописаните две лица в списъка са гласували и за кмет на селото, въпреки, че имат правото да упражнят правото си на вот само за избор на кмет на Община Дупница и за общински съветници. Това е установено след направена проверка и в ГРАО-Дупница, където е доказано това.

Тези 2 гласа са оказали пряко влияние върху избора на кмет. "От друга страна, предвид тайната на вота на избирателя като конституционно закрепен принцип, е невъзможно да се провери дали бюлетините на двамата са били действителни по критериите по чл.437 ал.2 от ИК и съотв.  да се намали броя на действителните гласове от 201 броя  на 199 броя, нито може да се провери за кой кандидат са дадените гласовете им и съотв.  да се намали броя на гласовете само за този кандидат. С оглед на изложеното, съдът счита, че установеното нарушение на изборния процес е съществено – има за последица опорочаване на изборния резултат. Макар и упражнения незаконосъобразен вот  да засяга само два броя гласове, същият би повлиял на крайния резултат и той би бил  различен от отчетения от СИК, предвид разликата от един глас между двамата кандидати", допълва в обосновката си за решението административния съдия.

Именно това е и причината да бъде взето решение за касиране на изборите и новото им провеждане. Освен това, ОИК-Дупница е осъдена да заплати и 800 лева деловодни разходи и адвокатски възнаграждения на Тонева.

Очаква се в следващите дни, официално да се потвърди и касирането на изборите в Блатино, където разликата също бе 1 глас, но при преброяването на бюлетините се оказа разминаване от няколко бюлетини и резултатът отново е различен. Там спорят Димитър Дудин и Ботьо Дончев.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien