Русия отвърна на удара. Спира вноса на български алкохол

Правителството на Руската федерация е подготвило втори пакет с ограничения като отговор на обявените за днес санкции, наложени от Брюксел. Това съобщи Андрей Белоусов помощник на руския президент Владимир Путин. Новината бе оповестена на икономически форум в Самара.

Според него, в мерките на Москва влизат ограничаване на вноса на европейски автомобили и дрехи, както и други стоки на леката промишленост, твърд алкохол, вина и други. Белоусов обаче категорично подчертава, че освен срещу европейските компании, ограниченията трябва да поддържат и руските производители и да дадат тласък на руската икономика.

Евентуална забрана за износ към Русия на вино със сигурност за повечето винопроизводители ще има сериозен негативен ефект. Българските вина от висок клас успешно се конкурират с френските и испанските . Става въпрос за вина, които в България са с експортна цена 3-4 евро. Слабата рубла също е заплаха за износа на българско вино към Русия, защото фирми идват на място у нас и изкупуват напитката, като самите те след това се явяват вносители за руския пазар. Разходите им обаче се увеличавали значително заради обезценяването на рублата. По данни на Министерството на икономиката износът на гроздови вина за Русия държи 2,5% относителен дял от общия ни експорт за страната.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien