Русия и Украйна договориха цена на газа за зимата от 385 долара за 1000 кубика. България плаща 430.

Русия и Украйна се договориха, че цената на газа за зимния период ще е 385 долара за 1000 куб. метра, като Украйна е готова да предплаща доставките, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак. Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че до 21 октомври Украйна трябва да реши въпросът с финансовото осигуряване на бъдещите зимни доставки. Руският президент Владимир Путин, говорейки пред журналисти след срещата си тази вечер в Милано с украинския президент Петро Порошенко, заяви, че Русия има да получава от Украйна минимум 5,5 милиарда долара, но е готова да преразгледа цената на газа със задна дата, като я намали със 100 долара, и в резултат дългът ще бъде 4,5 милиарда долара.images (1)

През април, май, юни Украйна трябваше да плаща по 485 долара (за хиляда кубика газ), каза Путин. Но ние със задна дата сме готови да преразгледаме това число, като направим отстъпка от 100 долара. Тогава общата сума на дълга става 4,5 милиарда долара.

Допреди преврата в Киев цената на газа в Украйна бе 286 долара за 1000 куб. метра. Няколко фактора оказваха влияние за това:

– Наемът на бази в Крим, най-вече в Севастопол. Освен паричните заплащания в споразумението имаше и субсидирана цена на газа за цялата страна.

– Споразумението с Русия от ноември 2013 г., където тя обеща да смъкне цената с 1/3 и да купи държавни украински ценни книжа в размер на 15 милиарда долара. След смяната на правителството, подписало това споразумение, с новото, което обвинява Русия за всичко случващо се на този свят, руснаците оттеглиха помощта си.  Преди това имаше и други временни споразумения за намаляване на цената.

България не плаща най-скъпата газ, но и тази цена от 430 долара си е висока за нас

Последната промяна в цената на руското синьо гориво за България дойде след подписване на нов договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" в средата на ноември 2012 г. заедно с инвестиционно решение за строежа на "Южен поток". Така от началото на 2013 г. страната ни получава газ на цена от около 430 долара за 1000 куб. м., което позволи намаляване на цените за вътрешния пазар от януари 2013 г. с около 10 процента. То бе последвано от още едно символично сваляне на цената от април и оттогава не е имало промяна в тарифите на "Булгаргаз".chart

Българите ползват природен газ на една от най-ниските цени в Европа. Това показват данните на Евростат за 2013 година. Най-ниски са цените на природния газ за битови потребители в Румъния – 0,029 евро за киловатчас. За сравнение у нас цената е 0,051 евро за киловатчас. Цената на синьото гориво у нас е далеч по-ниска от държавата с най-скъп газ – Швеция – 0,123 евро за киловатчас и дори Гърция – 0,077 евро за киловатчас. 

Данните на Евростат опровергават публикации, според които българите плащали най-много за природен газ. Всички страни, в които газът е на по-ниска цена спрямо тази в България, имат значителен местен добив – в Румъния 70 % от потреблението, а в Хърватска – 60 %,

 

Колко плащат другите на Русия?

Та такава е логиката на пазарната икономика, примесена, разбира се, и с геополитиката на Кремъл – ако едната страна има какво да предложи в допълнение към цената, руснаците го приемат. Какви са цените в Европа? През 2012 година средната цена за 1000 кубични метра газ за европейските страни бе 385,1 долара, за страните от Общността на независимите държави (ОНД) и балтийските страни – 305,3 долара. През 2013 година средната цена на доставките за Западна Европа бе 380 долара за 1000 кубични метра, следната цена за ОНД и балтийските страни – 272 долара за 1000 кубични метра.В момента най-евтин газ от Русия получават стратегическите й партньори. Това са Беларус (186 долара за 1000 кубични метра), Армения (189 долара), Приднестровието (240 долара).Най-много плащат страните от бивша Югославия – Македония (564 долара), Босна (515 долара), Словения (486 долара). В тази група са традиционно хладните към Русия Полша (528 долара) и Чехия (503 долара).  Повече за газа плащат и страните, където достъпът е затруднен и където няма други доставчици. Турция (407 долара) и Германия (379 долара) обаче получиха съществени отстъпки най-вече заради съдействието им при стратегическите за Газпром проекти – "Северен поток" и "Южен поток".Ценовото равнище за европейските потребители в значителна степен зависи от стойността на газопреносните услуги, допълва експертът на Ланта-Банк."Газпром" продава основните количества износен газ на границата на страната вносител на компании, които след това доставят газ на крайния потребител.В цената за газа за крайния потребител се включва и стойността на транспорта по мрежите с ниско налягане, поддържането на които е няколко пъти по-скъпо отколкото в Русия, както и данъците. 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien