Ротаракт клуб и БЧК организират в Дупница акция по кръводаряване

Ротаракт клуб Дупница и областният съвет на Български Червен кръст – Кюстендил организират в град Дупница акция по доброволно кръводаряване под мотото: Да спасим живот, да бъдем добри, защото да бъдеш герой е в кръвта ти!  Кръводарителският пункт ще бъде разкрит на 30 юни от 9.30 часа на площад "Свобода".

Изискванията за кръводарителя: – да е в добро общо здраве и без противопоказания; – дееспособен; – на възраст – от 18 до 65 години; – с минимални нива на хемоглобина – за мъжете – 135 г/л. и за жените – 125 г/л.; – с тегло – над 50 кг. Препоръки към кръводарителя: – Добре е поне два-три дни преди кръводаряване да се храните редовно и с по-високо енергийна храна, разнообразна по състав, тъй като по този начин ще повишите качеството на дарената кръв, както и устойчивостта на организма си. Пийте минимум 1,5 литра вода на ден. За самото кръводаряване не отивайте на гладно и бъдете отпочинали. От Ротаракт клуб Дупница обещават и награди. За повече информация можете да пишете на фейсбук страница "Ротаракт клуб Дупница".

Всеки ден поради катастрофи, операции, раждания и множество заболявания, повече от 500 човека в България имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти, които се набавят само и единствено чрез кръводаряване! България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа. Броят на кръводарителите за миналата година е 22 на 1000 души, а средната цифра за Европа е около 30 кръводарители на 1000 души. Реално, обаче проблемът е още по-голям, тъй като доброволните кръводарители, са изключително малко, защото повечето хора дават кръв само за своите роднини и приятели при нужда.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien