Ротаракт клуб-Дупница с 4-а акция за даряване на кръв

Ротаракт Клуб Дупница организира за четвърта поредна година Кръводарителска кампания “В кръвта ти е да спасяваш животи”. Акцията е на 12 и 13 ноември в сградата на Община Дупница от 09:30 до 15:00 часа. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да се включи в кампанията.

Как става кръводаряването? 

– Ще попълниш въпросник, който ще позволи на лекаря да се ориентира за твоето здравословно състояние. 

– Лекарят ще проведе с теб личен разговор и преглед, за да се доуточни наличието на противопоказания за кръводаряване. 

– Ще ти вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвната група и хемоглобина. Ако нивото му е под определена норма, кръводаряването не се разрешава. 

– Ще дариш между 405 и 450 мл кръв. Събирането се осъществява в специални системи за еднократна употреба. 

– Ще получиш подкрепителна закуска.

Ако по време на кръводаряването, човек се почувства зле, процесът се преустановява. В този случай дарената кръв не се изхвърля, а се използва за производство на кръвни продукти.

Цялата процедура трае до 20 минути, а самото кръводаряването не вреди. Нещо повече – то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба и не съществува риск за дарителя. Количеството кръв се възстановява за едно денонощие. Качествено кръвта се възстановява за 3-4 седмици. Минималният срок между две кръводарявания е 60 дни.

Всеки кръводарител получава бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание – резултатите от направените изследвания на кръвта за СПИН, хепатит B и C, сифилис и кръвна група.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien