Разкриват център за обучение по дизайн и модни продукти в Дупница, ще се побратимяваме с Лесковац

Център за обучение на студенти и предприемачи за дизайн и модни продукти ще бъде разкрит в Дупница. Това стана ясно днес, по време на среща между преподаватели от Технологичния факултет в сръбския град Лесковац с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, информират от общинския пресцентър.

Начинанието е по проект “Развитие на творчески изследователски център в подкрепа на бизнеса и образованието”, финансиран с помощта на ЕС чрез трансграничната програма България-Сърбия. Душан Трайкович, Струджан Сакич и Сретен Стоянович запознаха Чимев с начинанието, което има за цел да създаде устойчива мрежа за подкрепа в сферата на дизайна и производстото на иновативни модни продукти, като за целта ще има и обмяна между двете страни. “Инициативата е отлична, защото Дупница е известна с производството на този тип продукция. Това ще бъде от голяма полза за бизнеса от нашата община, както и за младите хора, които излизат от средното ни специализирано в тази област училище в града. Това е шанс за младите хора от града ни да се впишат в тази ниша”, коментира инж. Чимев. “Също така, отправих покана чрез моите гости до кмета на Лесковац за официална среща, на която да обсъдим и побратимяването на двете общини. Това от своя страна ще доведе до ползотворно сътрудничество и в другите сфери – образование, спорт, култура, бизнес”, заяви след срещата инж.Чимев.

Освен закупуването на модерен софтуер за обучението, ще бъде проведен и българо-сръбски конкурс за създаване на модни облекла и аксесоари, като победителите ще имат възможността да представят своите творби на две международни изложения и модни ревюта в двете страни. Самият център ще бъде позициониран в Дом на Техниката-Дупница.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien