Разкриха злоупотреби за стотици хиляди лева в болницата в Дупница

"Болният вече се изправя на крака, но е далеч от спасението". Така може да бъде обобщена ситуацията около състоянието на общинската болница в Дупница, и което заявиха на пресконференция днес председателят на ОбС Емил Гущеров, председателят на Икономическата комисия Костадин Костадинов и Йордан Йорданов от ГЕРБ. "Точката за евентуалното утвърждаване на избрания от комисията Димитър Стоилов за Управител на болницата ще бъде утре като извънредна докладна. Снощи имахме 3-часова среща, на която присъства той, представителите на болницата, кметът инж.Чимев, председателите на партиите в ОбС, прокуристката г-жа Иванова…

Емил Гущеров

Емил Гущеров

Искахме да разберем каква е реалното състояние на болницата. Сумата, която ни бе казана от г-жа Иванова за тези 3 седмици, през които е там е близо до двата милиона. Получихме "ретгненова снимка" на болницата. За предприетите действия и резултатите от последния месец, може да се каже, че това е началото на оздравяването и тъй като сме на здравна тематиката, ще го кажа "болният вече тръгва да се оправя". Само за 3 седмици е успяла да спести 72 000 лева на болницата на годишна база и е спряла един вид изтичане на средства. Има сериозни течове, и престъпления в болницата. Например аптеката в болницата, която няма лекарства се оказва че при всяка ревизия липсват по 900-1000 лева. Как така става?! Присъстващите бяхме категорични, че трябва да сезира компетентните органи за престъпленията, които е открила и очакваме това да се случи. Тази вечер има предсесийни събрания на отделните групи и всяка партия ще прецени дали да подкрепи или не предложеният от комисията Стоилов. На конкурса, той е получил оценка 4,62. Самият кандидат изтъкна, че повече подробности за действията, които ще предприеме може да каже, ако бъде одобрен и се запознае от вътре със ситуацията, след като поиска одит от АДФИ и говори със завеждащ-отделенията. Утре, когато е сесията в 09,15 часа имаме председателски съвет, за да обсъдим отново ситуацията около изборът на Управител и да излезем по възможност с една позиция", заяви Гущеров.

"Прокуристката и екипът й в болницата имат виждания, които се различават от тези на ОбС. Съгласни са с повечето от тях, но считат, че са много крайни. Искат да надградят и запазят губещите звена. Т.е. да не се свалят нивата на някои отделения. Надявам се болницата да се спаси. Да, болницата започва да оздравява, но е много далеч още от спасението. Трябва да отбележим, че и конюктурата в държавата е такава и всички общински болници се спасяват по различни начини – повечето стават филиали на държавни болници. Някои общини всяка година отпускат между 500 и 600 хиляди лева на здравните си заведения и пак са в колапс. Ние няма откъде да ги извадим от бюджета. Миналата година го направихме с 500 000 лева. За болницата ли да даваме, за инфраструктурни проекти ли, за какво… Другият вариант е да наложим нов данък и събраните пари да ги даваме в болницата, но това едва ли може да се случи. За състоянието на общинските болници виновна е и държавата. Ще ви дам пример, че само от увеличението на минималната заплата, месечния разход на болницата скача с нови 15 000 лева. Направил си разчети, сметката за месеца е готова и в следващия момент ти изскачат нови задължения. Много е важно какво е мисленето в самата болница на работещите там. Ето например има повишение на приходите в хирургия и АГ-отделенията, което е добре. Сметката какво показва. Болницата има да получава 274 000 лева от Здравната

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

каса. 25 000 са удържани след запор от НОИ. Приходите на болницата са още 40 хиляди лева за месеца, т.е. почти 300 000 лева. Но 270 000 лева са парите за заплатите, а сега са раздадени 230 000 лева, защото е имало и други неотложни плащания. А е прието, че фонд работна заплата не трябва да бъде повече от 55%. Със свалянето на нивата на някои отделения, няма да се стигне до сериозно орязване на месечните приходи на болницата, защото е едва 0,3 процента. В случая говорим за скъпите лечения, които да отпаднат на практика", каза Костадинов.

"Общински съвет винаги е сериозно гледал на ситуацията в болницата и това се съмнявам, че някой ще го отрече. Напротив. Месечно например, болницата трябва да плаща по 8 000 лв за извършеното саниране по въвеждането на енергоспестяващите мерки. Болницата плаща 3 хиляди, другите ги плаща Общината, и никой нищо не казва. Направи се ремонт, внедри се газово отопление, отпуснаха се 20 000 лева за тръбата на скенера… Общината и Общинскии съвет правят всичко по силите си, но пак казвам, много е важно мисленето на работещите в болницата", допълни председателят на Икономическата комисия. "Да, питал съм дупнишки лекари защо не се наемат да станат управители. Едните отговарят, че ги е страх да се захванат заради състоянието в което е болницата, а други, че изкарват повече от колкото ще вземат заплата като Управител. Къде е моралът на дупнишките лекари", попита риторично Костадинов. Той обаче втрещи всички, след като обяви по какъв начин се осигуряват лекарствата в болницата. "Спира камионът на входа на болницата, шофьорът получава парите кеш или се качва до касата и тогава се започва разтоварване. Няма обществена поръчка, няма нищо. Това законно ли е", допълни още той.

"Г-жа Иванова разкри, че управителите на болницата в последните години не са провеждали процедури за избор на доставчици на лекарства. Говориме за стотици хиляди левове. Ще сезира компетентните органи, защото това е сериозно престъпление и виновните трябва да си понесат отговорността", допълни Гущеров.

"Лошото е, че не познаваме кандидата. Димитър Стоилов е от друг град, нямаме информация за него и това е основното, което притеснява всички в Общински съвет. Довечера имаме събрание в ГЕРБ и ще преценим дали да подкрепим Стоилов или не", изплю камъчето Йордан Йорданов, по повод на това какви са шансовете на Стоилов да бъде одобрен.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien