Проверката за Дупнишка Популярна Каса е внесена в прокуратурата

Предварителната проверка срещу председателя на гръмналата „Популярна каса” Георги Близнаков е приключила и е внесена в Районна прокуратура – Дупница. Деветдесет и двама вложители са подали жалба в прокуратурата в Дупница срещу Георги Близнаков. Наблюдаващ прокурор по скандалния случай е Даниела Митова. Ако тя прецени, че има извършено престъпление, ще повдигне обвинение на Георги Близнаков.

Известен дупнишки учител и съпругата му, дългогодишен служител в "Актавис", и двамата пенсионери, няколко месеца преди да рухне пирамидата "Дупнишка популярна каса", са внесли спестяваните цял живот 6000 лв., подлъгани от високите лихви. Пред репортер на вестник "Струма" дъщеря им разказа: „Не желая да афиширам родителите си. Те се разболяха, като разбраха, че са изгубили спестяванията си. Дори не успяха да вземат и лихва от скромните си 6000 лв., на фона на останалите вложители с по 100 000-200 000 лв. Пишат писма до всички институции, голяма част от които им връщат отговор, че не могат да им помогнат. Преди две седмици подадоха жалба в прокуратурата в Дупница. Родителите ми са над 70-годишни. Тяхна близка ги срещнала и се похвалила, че взима висока лихва в "Дупнишка популярна каса”, и те се подлъгали, не са знаели, че не е банка, а кооперация. Обидно ми е, че наричат вложителите "алчни" за високи лихви. Родителите ми са висшисти, но са се заблудили и сега ще носят последствията.”

Бащата на един от най-богатите бизнесмени в Дупница преди няколко години вложил 54 000 лв. в "Популярна каса" срещу 16% лихва. Получавал по над 8000 лв. лихва годишно.

Някои от вложителите с големи суми коментират, че няма да търсят съдебна отговорност от Георги Бизнаков. Мотивът им е, че са си върнали вложенията от високите лихви и че един съдебен процес ще отнеме време и пари.

Във вторник миналата седмица Георги Близнаков и съпругата му Ивона са дали показания пред Икономическа полиция в Дупница. Разпитът е продължил часове. Синът им Сотир също е викан в РУП – Дупница да дава показания пред дознател. Както вестник "Струма" писа, наскоро Георги Близнаков е купил къща на сина си в Гърция, а в гр. Серес е открил чейнчбюро и заложна къща.

Чейнчбюрото и офисът за бързи кредити на адвокатската улица в Дупница, собственост на семейството, работят въпреки скандала с „Популярна каса“ и в двата офиса влизат и излизат клиенти. Медицинска сестра и съпругът й от Дупница пък изгубиха 100 000 лв., които платили за апартамент в хотела на Георги Близнаков в Сапарева баня. Семейството купило 90 кв. м апартамент за 100 000 лв., но радостта им от луксозната придобивка била кратка.

"Ползвахме апартамента около една година. Един ден пристигна синдик и ни заяви, че трябва да го напуснем. Хотелът е ипотекиран и вече е собственост на банката, тъй като Г. Близнаков не е плащал месечните вноски. Не можахме да повярваме. Останахме като гръмнати. Дадохме толкова пари, спечелени с много труд в чужбина, и изведнъж оставаме без апартамент и без пари. От една година и половина водим дела, но до момента не сме го осъдили. Продажбата на апартамента е трябвало да се извърши чрез банката кредитор и парите да отидат в нея, а не в друга банка, на сметката на Георги Близнаков. Излиза, че той е продал апартамент, който не е негова собственост. Ние се доверихме. Не проверихме дали имотът е ипотекиран или не. Още десетина души има като нас от София и от други населени места. Всички водим дела срещу Героги Близнаков, но засега напразно. Разбрах, че нашият апартамент е обявен за продан от банката кредитор и ние не можем да направим нищо. Остава да пием по една чаша студена вода, но водата ни присяда", заяви медицинската сестра от Дупница.

Строежа на хотела в Сапарева баня Г. Близнаков започна през 2008 г. с кредити от банки. Преди три години е пуснат в действие и печелел добре. Преди около година хотелът е обявен в несъстоятелност заради задължения на Близнаков към банки. Сега се разбра, че в схемата му гръмнали и десетина купувачи на апартаменти.

Print Friendly

2 Коментари на Проверката за Дупнишка Популярна Каса е внесена в прокуратурата

  1. ….не си търсете парите , защо ще притеснявате тези “ почтени “ хора Близнакови , Давков , те не са такива ….

  2. Боко не се притеснявай ,за сега докато тече следствие няма да ги търсим.Ама послееееееееее………………

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien