Прокуратурата повдигна обвинения срещу Близнакови за лихварство и укриване на данъци. Задържани са за 72-часа, очаква ги постоянна мярка

Управителят на Дупнишка популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивон Близнакова са задържани за 72 часа след постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив. Двамата съпрузи и синът им за задържани и ескортирани от Дупница до Пловдив след специализирана полицейска операция. Срещу Близнаков има повдигнати две обвинения – за укриване на данъци и за лихварство. Според подадените жалби финансовите измами могат да достигнат 4.5 млн. лв., като до момента, след проведени разпити с 43 пострадали, доказаните суми, придобити от вложители, са около 1.5 млн. лв. По първото обвинение укритият корпоративен данък от ДПК е на стойност 135 хил. лв. Сумата е трябвало да бъде внесена в ТД на НАП – Пловдив, защото през март касата се пререгистрира в Пловдив. След извършени данъчни проверки, в съдействие с органите на „Икономическа полиция" и прокуратурата, са установени данни за извършване на данъчно престъпление. Обвинението е само към Близнаков. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 5 години с възможност за конфискация на имущество. По второто обвинение – за лихварство, полиция и прокуратура са установили, че има пострадали 227 лица, които са влагали парите си в ДПК, като са им обещани доста апетитни лихви – от 18 до 24%. От прокуратурата допълниха, че през годините лихви са изплащани, но вложените суми не са връщани на никого. След акумулирането на 4.5 млн. лв., през март тази година касата не разполага с нито един лев. Схемата е следната – семейство Близнакови, включително и сина им Сотир Близнаков, след постъпването на въпросната сума в ДПК, отпускат поредица от заеми на самите себе си. Финансовото дружество излиза „на нула" и е обявено в несъстоятелност. Това обвинение е повдигнато и на двамата съпрузи. Ако бъдат признати за виновни, може да получат от 5 до 10 години лишаване от свобода, плюс от 5 000 до 10 000 лв. глоба, както и възможност за отнемане на имущество. Синът Сотир Близнаков е разпитан и освободен. Сред пострадалите има най-различни хора, включително и кредитор от Италия, който е вложил в ДПК 400 хил. лв. Потърпевшите имат право да си търсят парите по законов път, казаха от прокуратурата, като уточниха, че разследването продължава и на този етап е рано да се каже какво се е случило с „изчезналите" милиони. В процеса на работа се събират доказателства и по още две обвинения – за длъжностно присвояване и пране на пари, каза още окръжният прокурор Румен Попов. Според Дарик радио, вдругиден се очаква да им бъде поискана постоянна мярка „Задържане под стража".

Print Friendly

4 Коментари на Прокуратурата повдигна обвинения срещу Близнакови за лихварство и укриване на данъци. Задържани са за 72-часа, очаква ги постоянна мярка

  1. От кога чакаме ръзвръзка.Още сме на режим ИЗЧАКВАНЕ……….

  2. Пак няма да си вземат парите, най-много Близнакови да полежат годинка – две за укриване на данъци. А и откъде да им върнат парите – от моите и вашите данъци ли? Ааайде моля! За глупостта всеки да си плаща сам!

  3. Имат достатъчни имоти ..-движими и недвижими – тия лихвари ,живеят разкошно и ако прокуратурата си свърши добре работата.-проведе задълбочено разследване на същите-възможно е всички кредитори да си получат направените вложения..!?

  4. Синът им този плъх , също трябва да бъде разследван и съден , той е от действалите наравно в престъпленията . Не го оставяйте да се измъкне !!!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien