Продаден ли е вече ТЕЦ Бобов дол след като бе изваден от регулирания пазар?

Справка в КЗК сочи, че дружеството Stockett Limited, притежавано изцяло от физическото лице г-жа Ерлин Родригез, има намерение да придобие контрол върху „Консорциум енергия МК“ АД, а чрез него и върху „ТЕЦ-Бобов дол“ ЕАД. Към този момент няма точна информация дали дружеството  осъществява дейност.

Същевременно КЗК е взела решение, че придобиването на 64 % от капитала на „Консорциум енергия МК“ АД не представлява концентрация между предприятия, пише Econ.bg

Миналият месец КЗК – Комисията за защита на конкуренцията одобри прехвърлянето на ТЕЦ "Бобов дол", 3 топлофикации и 2 мини, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. С нови собственици ще бъдат топлофикациите в Габрово, Сливен и Велико Търново, "Мина Станянци", "Мини открит въгледобив-Перник" и "Мини Бели брег" – с. Габер. Купувачи са неизвестни физически лица от Великобритания и Кипър.

От 1-ви юли 2014 година ТЕЦ Бобов дол е изваден от енергийния микс  на който регулатор е ДКЕВР . Централата  работи и произвежда електричество, което реализира само на свободния пазар.

" НЕК се опита да спре работата на ТЕЦ Бобов дол, като го извади от регулирания пазар, независимо, че произведената от него електроенергия е в пъти по-евтина от тази, която произвеждат ТЕЦ Марица Изток 1, ТЕЦ Марица Изток 2 и зелената енергия. Въпреки всички спънки от страна на регулатора и ЕСО, централата наваксва и реализира произведеното", се казва в становище на изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол Петър Петров.

Още по темата : НЕК изрядна към ТЕЦ Бобов дол

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien