Признание за Дупница! Президентът на Европейската Федерация по Софтбол идва заради предстоящото Европейско първенство

 Президентът на Бългаската Федерация по Софтбол Юрий Алкалай и мениджърът на Клуб по Бейзбол и Софтбол „Девълс“ Петър Арбов дадоха пресконференция във връзка със започващото на 7-и юли Европейско първенство по софтбол за жени до 22 години.

„От една напълно непозната в софтболно отношение страна, България се превърна в предпочитана дестинация за цяла Източна Европа. Това се доказва от факта, че през последните години ни бяха гласувани домакинства на множество турнири – Купа на Европейските шампиони – 3 пъти, Купа на носителите на купи – 2 пъти, Европейско първенство за смесени отбори. Тази година голямо предизвикателство, което стои пред нас са двете съзтезания: Европейско първенство по софтбол за жени до 22 годинии Турнир за Купата на Европейските шампиони, които ще се проведат съответно през юли и септември в Дупница. Нещо повече за признанието, което получава България и в частност Дупница като организатор е това, че официален делегат за Европейското първенство ще бъде лично президентът на Европейската Федерация по Софтбол – Анре Ван Овербек“, заяви президентът на Българската Федерация по Софтбол Юрий Алкалай.

Мениджърът на Клуб по бейзбол и софтбол „Девълс“ Петър Арбов пък сподели, че през последните два месеца от дупнишкия клуб и от българската федерация са направили всичко възможно, за да бъдат покрити всички изисквания за провеждането на турнир от такъв мащаб.
„Готови сме на 95 процента. Остават ни още някои дребни неща, които ще свършим в близките дни. Всички неща като транспорт, настаняване, медицински лица, охрана и др. вече са подготвени. Първият отбор, който ще пристигне е Чехия, който ще дойде още на 5-и юли. За една седмица, от 6-и до 13-и юли, между 150 и 200 човека ще бъдат настанени в хотелите в Дупница и около града. Тези състезателки ще ползват услугите на нашите заведения и магазини във времето, извън мачовете. Ние сме направили една малка презентазия на града с местата, които могат да бъдат посетени, както и със забележителностите. В тази връзка искам да се оплача. Това е едно голямо събитие за Дупница, но аз не срещнах подкрепа от страна на местния общински съвет. Бях много учуден от това, дори и от Спортната комисия никой не си направи труда да се поинтересува за какво става въпрос. Оказа се, че това Европейско първенство не представлява интерес за по-голямата част от общинските съветници и получихме подкрепа да бъдем частично финансирани за организирането му. Говорихме и с кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев, който обеща да ни съдейства. Това ще стане най-вече с почистването около стадиона и тревната площ около него. Също така от Общината ще ни осигурят и един микробус за превоза на състезателките от игрищата до хотелите, за да нямаме проблем с транспорта. Справихме се благодарение на Българската федерация по софтбол и приятели, които ни помогнаха“, каза Петър Арбов.  

Официалното откриване е на 7-и юли от 18 часа на основното игрище на спортен комплекс за бейзбол и софтбол „Левски“, намиращ се в жк „Бистрица“. Половин час по-късно ще стартира и първият мач на България, който ще бъде срещу един от най-добрите отбори, а именно Русия.

Юрий Алкалай и Петър Арбов се надяват България да стигне до третото място на това Европейско първенство и по този начин да завоюва бронзовите медали. Тимът е съставен от състезателки на двата дупнишки клуба „Девълс“ и „Ейнджълс“, както и от „Бейбс“ и „Атлетик“. Наставници на България са Гергана Хаджийска и Александрина Богданова.

Димитър ИКОНОМОВ

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien