При втората визита на министър се реши: Ще опитват да спасят неолитно селище при Мурсалево от АМ „Струма“

Министърът на културата Мартин Иванов посети и разгледа разкопките на неолитното селище до село Мурсалево. Това е втора визита на министър в рамките на два месеца след като през юни там бе и д-р Петър Стоянович от правителството на Орешарски. Настоящият служебен министър разговаря с ръководителя на обекта проф. Васил Николов от НАИМ към БАН за възможностите за консервация на древното селище. Археологическият обект  в местноста Даве боаз край с. Мурсалево е отпреди 8 хил. години. Находката е от ранния неолит – около 5800 г. пр. Хр., разказа проф. Николов.

Това, което предлагаме на Агенция "Пътна инфраструктура", е да намери инженерно решение. Ако е техническо възможно и финансово изпълнимо, магистралата трябва по някакъв начин "да прескочи" селището и да мине над него, каза министърът. Той уточни, че е поел ангажимент да организира среща с председателя на Агенцията и проф. Николов, за да се види кои са най-ценните части от обекта, които трябва задължително да бъдат запазени. Министърът допълни, че от Агенция "Пътна инфраструктура" му съобщили, че за преместването на трасето щели да се загубят милиони левове и това не било уместен вариант.

Според археолозите един от вариантите е музей на открито.  "Тук можем да направим музей на открито, като нашето предложение е останалата част от селището да бъде откупена от частните собственици, за да се проучи участъкът изцяло и да бъде запазен", заяви Васил Николов. До момента археолозите са установили около 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. На  Балканите няма друго такова селище, с подобна точна планировка. Тази култура ни показва и пътя за проникване на земеделието и скотовъдството от Предна Азия към Балканите и Средна Европа.  

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien