Президентът на ФК „Динамо“ (Дупница): Няма да се надскачаме. Първо детско-юношеска школа, после „В“ група

Васил Крушовски

Васил Крушовски

Само преди няколко месеца в Дупница се роди втори футболен клуб с името "Динамо". Отборът стартира от 4-а дивизия и вече записа първа победа в шампионата. За намеренията и целите пред клуба, говори президентът Васил Крушовски.
 
– Как решихте да се занимавате с футбол?
– Реших да се занимавам, за да дам на многото деца и подрастващи възможност да пробват уменията си в този спорт. Всички знаят, че Дупница е футболен град и желаещите да практикуват този спорт са много. В същото време, не всички деца и юноши успяват да се впишат в изискванията на Марек. Ние ще предложим условия и възможност да играят и да участват в турнири и първенства, без да имаме свръх амбиции. Идеята е да създадем нещо, а не да търсим готово такова. Трябва да посееш нещо, да го отгледаш и след време да започнеш да му се радваш, като видиш плодовете си. В моите убеждения е, че школата на един футболен клуб е най-важна. Нашата работа ще бъде насочена предимно в тази насока.
– Какви са тогава намеренията в тази посока?
– Имаме по-дългосрочни цели и намерения, но не трябва, а и няма да надскачаме себе си. Затова има планираност. Започнахме с мъжки отбор в 4-а лига на този етап. Няма какво да се заблуждаваме, че без първи отбор е възможно да реализираш другите идеи. Много по-трудно и времеемко е. От месец март ще отворим школата за всички възрастови групи. Тогава започваме изграждането на пирамидата, която в следващите години да бъде със здрава основа и да води към върха-първи отбор. Искаме нещата да се развиват правилно дори да отнеме време, а и ще отнеме. Бързите неща няма как да се случат, защото те са въпрос в повечето случаи на нещо изкуствено. Днес те има, утре те няма и следи дори не са останали. Затова след втората или третатата година ще търсим нещо повече. Тогава може да говорим за атака на "В" група като следващо стъпало за мъжкия отбор и развита на всички нива детско-юношеска школа с необходимите треньори, обем от тренировки и вече изградени качества у младите.
– Какви са целите пред клуба в следващата година например?
– В близко бъдеще ще се борим за добро представяне в областната група на мъжкия отбор. Все още сме във фаза на обиграване и намиране на точния състав, както и с привличане на нови момчета. За сега нещата вървят добре и желанието за игра се видя най добре в последния ни мач със "Славия" (Яхиново), в който победихме. Разбира се, не отдаваме голямо значение на резултатите, защото няма как да изискваме подобно нещо в първата ни година. В същото време вървят някои документални процеси, както и подготвителни дейности за базата в село Червен брег, която ще използваме, за да стъпим на здрава основа през пролетта на следващата година. Тогава вече можем да мислим за надграждане и атака на третия ешелон. Но апетита идва с яденето, както се казва, така че нека да видиме какъв ще бъде вкусът първо.
– Мъжкият отбор го събрахте сякаш на пожар. Как върви селекцията?

– В момента имаме 20 момчета за мъжкия отбор и продължаваме да привличаме нови. Оказва се, че в региона има много футболисти, които са имали разногласия в IMG_0998бившите си отбори и сега са намерили място при нас.Имаме и опитни играчи,които са изключително важни в много аспекти. Някои момчета на по 18-20 г., пък чрез нас искат да покажат качества и евентуално да бъдат забелязани от по големи отбори. В следващите месеци ще имаме и опитен треньор в Динамо.

– Базата в Червен брег кога ще започнете да я възстановявате?

– Там е най-трудната част. Стадионът е добра основа, но е изоставен от десетки години и инвестициите по подобряване на настилката, сградите и т.н. ще отнеме време и средства. Ние обаче имаме своя план и ще го изпълняваме поетапно. Ще имаме съблекални с бани и всички условия за нормално протичане на тренировъчния процес, както и за провеждане на мачове дори от "В" група. Няма как да стане изведнъж, нужно е време. Трябва ни кокетен терен с нормални условия. Не се надскачаме и си знаеме мястото и възможностите.Проучваме възможността за изкуствено игрище в съседство с терена, но нека да не слагаме каруцата пред коня, а и да обявяваме намерения, които впоследствие да се променят. Създаването на футболен клуб от нулата е изключително трудна и времеемка задача, която ангажира много хора и средства, особено когато очакванията и плановете са по високи. Затова, пак казвам, поетапно ще се случват нещата. Не бързаме за никъде. Ентусиазмът е огромен, но и ние се учим в движение. Затова се надяваме на по-малко грешки.

– Как приемате обществено мнение и реакция в Дупница?
– Оказа се, че създаването на Динамо като втори отбор в града се приема добре от по-голямата част футболни хора в Дупница. Много хора всекидневно ни поздравяват и пожелават успех, както и някои изявяват желание за помощ според възможностите си, разбира се. Има силен интерес към школата и към изявите на мъжкия отбор. Няма да крия, усещаха се някакви нагласи, че едва ли не ще опитаме да изместваме "Марек". Но всички видяха и се убедиха, че това не е така и целите ни са различни. Хората, които посетиха първия ни домакински мач видяха, че при нас се играе само футбол – истински, такъв, какъвто всеки харесва. Разбира се, спортно-технически погледнато сме на определено по-ниско ниво от отборите във В група, но поне всичко е истинско. Хората са уморени от напразни надежди и много от тях искрено се надяват, че ние ще ги радваме поне с мъжка и отдадена игра.

Print Friendly

2 Коментари на Президентът на ФК „Динамо“ (Дупница): Няма да се надскачаме. Първо детско-юношеска школа, после „В“ група

  1. Пожелавам успех,но не на всяка цена

  2. Ако е почтен колкото бизнеса му с телефони – нищо няма да излезе…

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien