Превантивни мерки срещу „Африканската чума“ по свинете вземат в Дупнишко

Заседание на епизоотичната комисия се проведе в сградата на Община Дупница във връзка с превантивните мерки и обстановката по заболяването "Африканска чума" по свинете. В Европа има засечени огнища на заболяването, като за радост в България няма такова. На срещата присъстваха д-р Георги Тимчев – гл. инспектор ОДБХ Кюстендил,Райна Сапаревска – гл. инспектор в РЗИ-Кюстендил д-р Васил Ушатов – РВЛ към ОДБХ- Кюстендил,Димитър Димитров – представител на ИАРА , IMG_3438кметове и кметски наместници от община Дупница, както и служителите от отдел "Екология". Африканската чума е заразно остро протичащо вирусно заболяване, характеризиращо се с висока заболяемост и смъртност, близка до 100%. Боледуват само домашни и диви свине. Инкубационния период е от 2 до 25 дни (обикновено 3-8 дни).
Ще бъде извършван постоянен ветеринарномедицински контрол съвместно с общински служители и ветеринарномедицинските инспектори за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти и извършване на контрол по забрана за продажба на животни на нерегламентирани пазари за животни. Съвместни проверки ще се правят с представители на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви свине. Кметовете на населените места ще трябва да изготвят списък с броя свине на собствениците и да подават сигнали на ОДБХ и официалните ветеринарни лекари при подадени такива от стопани за съмнителни случаи на болни и умрели свине.
Превантивните мерки към собствениците на свине включват недопускане излизането на животните извън дворовете, а да бъдат отглеждани в затворени помещения, да не се допуска контакт между свине, живеещи в дивата природа и домашни, да се предоставят свинете на РВЛ за поставяне на ушни марки (за свине, които нямат такива). Забранява се отглеждането на свине с отпадъци от депата и изхранването с кухненски отпадъци.
Директорът на РДГ Кюстендил и ръководителите на ловно-рибарските дружества ще организират засилено претърсване за откриване на трупове на свине. При откриване на такива веднага да се сигнализира в ОДБХ.
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien