Предизборната кампания в Дупница започна на сесията на Общински съвет

4 месеца преди местните избори, кампанията вече стартира. На практика това стана на днешната сесия на местния парламент.

Най-интересната точка бе гласуването на мостово финансиране по фонд ФЛАГ за вземането на краткосорчен заем в размер на до 3,5 млн.лева за разплащане по най-големия проект на Дупница "Интегриран градски транспорт". Подобни докладни са рутинни и почти винаги досега са минавали без коментари. Този път обаче темата бе използвана за изказвания по обясними причини. Проектът приключва в края на месец август и Община Дупница трябва да се разплати, след което в рамките на 3-4 месеца Оперативната програма ще възстанови сумата.

Костадин Костадинов бе в стихията си.

Костадин Костадинов бе в стихията си.

Стягащият се за пореден път за изборите за кмет д-р Пламен Соколов, който респективно бе и много активен, веднага оспори нуждата от осигуряването на нова транспортна линия по направлението "Социални жилища" – кв."Байкал" и бе категоричен, че изключителна рядкост ще бъде някой да ползва тези автобуси. Соколов обяви, че няма да подкрепи докладната. На същото мнение бе и Председателят на БСП Станислав Павлов, който също обяви, че неговата група няма да гласува "За". "Ние сме подкрепили от самото начало този проект, но не смятаме, че на следващия Общински съвет трябва да оставиме да връща парите", мотивира се Павлов. "Имаше ли инфраструктура в "Социалните жилища" или пък въобще имаше ли улици "Велико Търново, "Бузлуджа", "Бригадирска", а "Венелин" или "Отец Паисий" и другите да не ги изброявам. Е, правят се. Над 7 км нова улична мрежа попада в проекта. Но когато се прави ремонт, смятам че не е само въпроса да хвърлиш отгоре един асфалт и да кажеш, че си изпълнил проекта. Без да си подменил водопровод и канал все едно нищо не си направил, защото след няколко месеца от новия асфалт няма да има и помен. Това е най-важното на този проект, защото проблемът ни е инфраструктурата и улиците. 3,5 млн лева няма как да ги извадиме от бюджета, да разплатиме и да чакаме верификацията в следващите 3 месеца", обясни инж.Чимев. "Изборите пристигат и популизма вече е на ход и тогава се появявам аз", в типичния си стил взе думата най-колоритният общински съветник инж.Костадин Костадинов, който веднага се обърна към лидера на "червените". "Г-н Павлов, колко пъти сме гласували мостово финансиране?! Всички знаем как работи този механизъм, ама сега решихте друго. За да има какво да обяснявате на вашите симпатизанти. Ако имате намерение да управлявате, точно обратното трябва да направите. Да ги оставите кметския екип да се разплати, иначе какво ще правите, ако вземете властта, как ще ги връщате?! Само с популизъм не става, трябва и да мислите", сряза ги Костадинов, който не пропусна да репликира и д-р Соколов: "Аз пък с който съм говорил в кв.Байкал всеки е "За" да има автобусна линия. При подготовката на проекта още 2015 година, при мен дойдоха две жени от кв.Байкал. Казах им – съберете се, коментирайте, пък декларация ли ще бъде, подписка ли, друг някакъв начин ли, но да си кажете мнението – искате или не искате. Е и до ден днешен няма против. Дори при реализацията на една детска площадка винаги има За и Против. Едните са доволни, че децата ще има къде да играят, другите ще недоволстват, че ще им се вдига шум. Това е нормално, д-р Соколов. Вие сте Против, аз съм За".

"Ще почнат да се движат новите автобуси и ако не са рентабилни можем да ги пуснем по другите линии, защото виждаме какво им е състоянието на превозвачите. Аз ползвам само градския ни транспорт и виждам какво им е състоянието. Явно нямат възможности да ги подменят с нови собствениците", изтъкна пък най-дългогодишният общински съветник Георги Пехливански от БСП. Той се опита да провокира Костадинов по познатата схема с "Една жена каза…" и попита дали е вярно, че Костадинов участвал в строителните дейности по проекта. Видимо изненадан, Костадинов скочи на микрофона като ожилен: "Внушение ли се опитвате да правите, г-н Пехливански. Кажете го тук на микрофона официално пред всички дали съм ангажиран по този проект. Защото с търсенето на скандали и измислици видяхме ви докъде стигнахте на евроизборите. Така избори не се печелят", разгневи се Костадинов, след което от място Пехливански все пак призна: "Аз знам че не участваш, ама така съм чул".

След избухването на Костадинов до нови изказвания не се стигна и в крайна сметка с 18 гласа "За" и 6-ма "въздържали се", докладната бе приета.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien