Помощник-възпитателка осъди детска градина в Дупница за близо 27 хиляди лева

Помощник-възпитателка успя да осъди на първа инстанция ЦДГ № 4 в Дупница, за трудова злополука, получена след тръгване от работа.. Жената с инициали В.Л претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди, заедно със законната лихва върху сумата, считано от датата на увреждането – 18.10.2012г. На тази дата В.Л в 14. 00 часа приключила смяната и като всеки друг ден си тръгнала от работа по обичайния маршрут. От спирката на ж.к. „Развесена върба” в град Дупница взела автобус № 4 и слязла на спирката в ж.к. „Бистрица”, като тръгнала към апартамента й, намиращ се в бл. 69. Направила две крачки и стъпвайки върху една от тротоарните плочки, същата поддала, при което паднала и си ударила десния крак. След това жената е оперирана, като й поставили метални пластини в крака захванати за костта с девет винта. След операцията установила, че била получила тежки изгаряния по кожата на крака от стерилизиращи разтвори. Два месеца била постоянно на легло, за да могат да зараснат отворилите се рани по крака й. След изписването й от болница била насочена към ТЕЛК, от където с Експертно решение № 1852 от 14.10.2013г. била освидетелствана с 92 % трайно намалена работоспособност и с чужда помощ, като й било забранен всякакъв вид труд. Вследствие на това ТЕЛК-ово решение, работодателят й със Заповед № 43 от 21.11.2013г. й прекратил трудовия договор и я пенсионирал по болест, като от 18 10.2012г. до пенсионирането й по болест, била в болнични. За първата операция и лечението след нея, които са извън заплатените от здравната каса, направила разноски в размер общо на 2 346, 00  лева, а за втората операция и лечението след нея сумата в размер на 1704, 00  лева, или общо направените й медицински разноски възлизат на сума в размер на 4 050, 00 лева. Съдът като взе предвид събраните по делото доказателства, заедно с доводите и твърденията на страните реши да присъди на В.Л сумата в размер на 20 000 лева, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и законната лихва върху сумата, считано от датата на увреждането – 18.10.2012г. до окончателното й изплащане. Освен това ЦДГ № 4 трябва да заплати на основание чл. 200, ал. 3 КТ на В.Г.Л., сумата в размер на 5 325, 03 лв, от които сумата 4 050, 00 лв. направени от ищцата медицински разноски и 1 275, 03 лв., представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди, представляващи разликата между размера на трудовото възнаграждение и размера на получените суми от ищцата като обезщетение. Освен това детската градина ще плати и 1 202, 36 лв.разноски за адвокатско възнаграждени, както и още близо 2000 лв останали разходи. Решението подлежи на обжалване пред ОС – Кюстендил с въззивна жалба в двуседмичен срок от връчването му в препис на страните.

Print Friendly

6 Коментари на Помощник-възпитателка осъди детска градина в Дупница за близо 27 хиляди лева

 1. Анонимен // 09.04.2015 в 0:03 // Отговор

  Каква трудова злополука? Счупила плочките пред блока и паднала. Детската градина какво е виновна?

 2. Анонимен // 09.04.2015 в 5:44 // Отговор

  A като си потрошите колата в дупка на пътя, има ли общината вина? Е детската градина е общинска т.е. осъдена е общината за безхаберито си по подръжката на тротоарите и пътищата. Така трябва да действа всеки пострадал. 1лв за превенция спестява 5 за обезщетения.

 3. Анонимен // 09.04.2015 в 9:48 // Отговор

  Ами да съди общината, какво съди детската градина, която е на 5 километра и половин час от блока и? Всеки спънал се ли ще съди и получава обезщетение?

 4. Запознайте се със законите. Когато човек отива или се връща от работа и се случи злополука, се води ТРУДОВА,защото той е тръгнал (пътува) за да работи. За дупките по улиците.Ако успееш да намериш вещо лице,което да прецени и освидетелства,че заради дупките по улиците , си извършил ремонт на колата си или ти се налага да го правиш,ще можеш да осъдиш собственика на пътя в съда. Обаче повечето вещи лица са в тесни контакти с общините и пак се връщаш на изходна позиция- корупцията,заради която няма пари за ремонти ( или са окрадени) и има дупки. 🙂 Цирк „България“

 5. Хехех, ебати шибаните закони… Значи тук няма никой който да пътува 1 час за работа и ще взима пари от невинни ако му падне каса с домати на разара, от където минава да си пазарува след работа, а ако работи в София и му е изтекъл часът докато путува, и стане злополука ще духа супата… Ненормална държава, ненормални закони.

 6. Драганова // 10.04.2015 в 9:56 // Отговор

  Ако всеки тръгне да съди за нещо , което непредвидимо се случва къде ще му излезе края? Всеки е отговорен за себе си да се съхранява и е длъжен за това пред Бог!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien