Полицията и пожарната зоват: Бъдете съвестни, за да няма пожари

Повишаване на температурите, настъпилото засушаване, както и вече започналата жътвена кампания през последните дни, са предпоставки за усложняване на пожарната обстановка, предушреждават от полицията. От началото на месец юли в област Кюстендил са изгорели 290 дка житни култури и 2 дка овощна градина. Благодарение на бързата намеса на служителите на РДПБЗН е предотвратено нанасянето на по-големи щети, а именно – спасени са 5150 дка житни култури, 600 дка слънчоглед, 100 дка иглолистна гора, 13 дка овощни насаждения 1 бр. параклис, 5 бр. сгради и 1 бр. комбайн. Подценяването на изискванията за пожарна безопасност, създава условия за възникване на пожари с големи щети.

РДПБЗН – Кюстендил напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника, транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби. При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност. При установяване на техника, с която се извършва дейност и не отговаря на изискванията за пожарна безопасност, органите на ПБЗН съставят АУАН, а глобите, които се налагат чрез издаваните НП са от 200 до 2000 лв.

От настъпването на восъчна зрялост на житните култури до окончателното прибиране на реколтата, тютюнопушенето и паленето на огън се извършва на безопасни места, отстоящи на разстояние от посевите най-малко на 50 метра. Не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища,които минават в близост до житни масиви.

Апелираме към населението да прояви гражданска съвест и отговорност за недопускането на такива дейности, причиняващи сериозни вреди, както на националното богатство, така и на всеки от нас чрез нарушаване на екологичното равновесие и замърсяване на околната среда.

При откриване на признаци на пожар в полето или гората, търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien