Подкрепящи срещу противници в СУ, а по средата полицаи

Граждани и студенти, подкрепящи окупацията на Ректората на Софийския университет и нейни противници, се събраха пред един от входовете на СУ – откъм Университетската библиотека.

На улицата между двете групи протестиращи стоят кордони с полицейски служители. По протежение на ул. "Св. Климент Охридски" са разположени униформени с надписи "Антиконфликт".

Двете групи протестиращи се надвикват със скандирания: "Освободете университета", "Оставка!" и "Червени боклуци!".

Сред присъстващите е и Радан Кънев от Реформаторския блок, който скандира "Вървете в Москва" и "Извинете се за 2,5 млн. напуснали българи".

Лидерът на ДСБ обави пред журналисти, че евентуално ще разговарят с органите на реда, за да имат гаранция, че няма да бъде упражнено насилие в български университет.

"В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция", посочи той.

В двора на СУ, прескачайки оградата, са влезли студенти, които обясниха, че са против окупацията и искат да започне сесията им.

Преподаватели от Софийския университет стоят до оградата на сградата.

Една преподавателка носи извадка от Конституцията, в която се споменава, че всеки български гражданин има право на образование.

Преподавателят от ФЖМК Григор Атанасов пък носи плакат, на който пише: "Не подкрепям правителството. Подкрепям университета. Окупаторите вън!".

Антиокупаторите обясниха, че се очаква да дойдат още техни симпатизанти и колеги, които също са против новата окупация, която стана факт в петък срещу събота.

Към момента обстановката пред най-старото висше учебно заведение е спокойна.

По-рано днес студентите, които от три дни са окупирали Ректората, заявиха, че окупацията им ще продължи до оставката на правителството.

Окупаторите се заканиха да не пускат в сградата на ВУЗ-а СУ преподаватели, администрация и студенти.

"Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея", коментира по този повод преподавателят от катедра "История" проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

dnes.bg
Снимка: БТА

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien