Почнаха социалните жилища в Дупница, дават подслон на 460 човека от града

Първа копка на социалните жилища в Дупница направиха днес кметът на Общината инж. Методи Чимев и представител на консорциумът спечелил поръчката Даниел Атарян. Водосвет за здраве направи отец Георги Паликарски. Събитието уважи и депутат от Кюстендилски регион Иван Ибришимов.

"Трябваше този проект да стартира преди година и половина, но знаете, че тогава финансовият ресурс бе недостатъчен. Все пак след много усилия от страна на Община Дупница успяхме да осигурим допълнителното финансиране и старта на реализацията е вече факт. Надявам се изпълнителите да спазят срока за изпълнение от 7 месеца и през месец април-май следващата година вече да имаме готови 150 жилища. Изрично искам да кажа, че е погрешно да се мисли, че това са жилища само за хора от малцинствата. Няма такова нещо. Надявам се с реализацията да решим един сериозен проблем с осигуряването на покрив за тези хори, които нямат такъв", заяви инж. Чимев.
В тях ще бъдат назначени социално слаби жители на общината. Община Дупница е една от четирите пилотни общини в страната, които спечелиха правото да реализират интегриран проект за изграждане на жилища за социално слаби граждани заедно Бургас, Видин и Девня.

Проектът “Дом за всеки” предвижда изграждането на 150 жилища със средна площ 66 кв. метра, разпределени в общо 15 едно- и многофамилни сгради на терена на бившите казарми. В тях ще бъдат настанени 460 човека, които отговарят на критериите за подбор на целевата група по проекта и са с доказани  жилищни нужди.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ бе подписан на 28.06.2012г. Заради недостиг на финансов ресурс се наложи временното му спиране в периода 28.12.2012г. – 30.11.2013г. През това време благодарение сериозните усилия от страна на общинското ръководство и Управляващия орган, първоначалният бюджет от 4 905 947, 82лв., бе увеличен на 6 397 746, 32лв.

Договорът с изпълнителя на строително-монтажните дейности консорциум „Развитие Дупница” бе подписан на 11.07.2014г., след проведена обществена поръчка. Строителството трябва да бъде изпълнено за 214 дни. При  изпълнението му ще бъдат разкрити 20 нови работни места, които са в допълнение на останалия персонал на фирмите изпълнителки.

Паралелно с това допълнително бяха осигурени средства от близо 1,2 млн.лв. за изграждане на съпътстващата инфраструктура към обекта – улична и ВиК-мрежа и трафопостове. В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител на ВиК-мрежата, която се финансира от ПУДООС. За целевата група по проекта ще бъде изпълнен пакет от меки мерки, включващ образователни, здравни, социални и др. услуги с цел обитателите на бъдещите жилища да се превърнат в добри стопани на предоставените им имоти. По тази линия бе подписан договор към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по програма „Интегра” на стойност  за 1 316 026 лв.

Целта е не само да се предоставят жилища на определен брой социално слаби граждани, но и да се подберат най-мотивираните и подготвени хора, които да ги стопанисват и опазват в бъдеще и да положат усилия за успешната си социална и трудова реализация, така че Община Дупница да представи един успешен модел за социална жилищна политика не само в български и но и в европейски мащаб.

zadupnitsa.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly

7 Коментари на Почнаха социалните жилища в Дупница, дават подслон на 460 човека от града

 1. Крантов какво стой да ходи да поддържа Чимето, в копката нали тримата с Чуканска окрадаха парите от фондовете и Кмето ги предлага на Ивконито за листата. Курвари нещастници за нищо не стават

 2. Смешна Държава Смешни Управници // 24.07.2014 в 19:33 // Отговор

  Много ми е интересно кой ще живее в тези жилища?!?!?!?
  Сърдечно се надявам да бъдат затруднени БЪЛГАРСКИ семейства, а не съседите от махалата, които само знаят да се оплакват, да си правят каквото си искат и да цицат пари и средства от държавата! Но така е , като има кой да им дава ще цицат… Посмешиште ставаме пред цял свят!

 3. Стига сте плюли по кмета, които работи за града

 4. вася спасевчева // 24.07.2014 в 22:57 // Отговор

  До 15 процента ще са циганите. Другите са всичките българи. Не четете само новините, а се интересувайте малко повече като четете и наредбите и условията по изпълнение. Това е отличен проект за решаване на ужасен проблем за много хора

 5. Бай МАНГА трябва на палатки бе кви 15%

 6. Не се вълнувам кой с кого си го слага,важното е да се случват хубави неща в Дупница

 7. Куцо Пиле // 27.07.2014 в 4:32 // Отговор

  Бай мангал си лежи в колибата в гиздова махала на сянка
  Тъпия българин му строи жилище в жегата за да го цивилизова 🙂

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien