Починалият в затвора в Бобов дол не е румънец, умрял от белодробно заболяване

Противоречивите информации, разкриващи случай на смърт на румънски гражданин в затвора в Бобов дол предизвикаха реакцията на Министерство на правосъдието. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) уточниха, че става дума за три отделни случая. В първия действително става дума за румънец, но той е бил с ниско кръвно и е изписан. Във втория в дупнишката болница е закаран затворник с фрактура, пострадал при сбиване. Преди два дни пък е починал мъж заради белодробно заболяване, но той не е румънец. Ето го подробното обяснение от министерството:

Във връзка с противоречиви и неточни информации в някои електронни медии за инциденти в местата за лишаване от свобода, включително и съобщение, че „румънец от затвора в Бобов дол издъхнал снощи в частна болница, приели са го със счупен таз навръх Коледа”, Пресцентърът на Министерство на правосъдието уточнява следното:

На 25.12.2014 г. в 17.00 ч. лишеният от свобода Дурой Томита е паднал в тоалетна на спално помещение в затвора – гр. Бобов дол. Извикана е Спешна медицинска помощ, като по препоръка на медицинските лица е конвоиран до МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница. Настанен е във вътрешното отделение с охрана от надзиратели. На лишения от свобода е поставена диагноза хипотония – ниско кръвно налягане. На 28.12.2014 г. е изписан и върнат в корпуса на затвора – гр.Бобов дол. Лишеният от свобода Дурой Томита, гражданин на Румъния, е постъпил в затвора – гр. Бобов дол през юни 2014 г. за изтърпяване на наказание в размер на 10 години лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.242, ал.2 от НК.

На 01.01.2015 г. в 11.00 ч. в затвора-гр.Бобов дол на постовия надзирател е съобщено, че лишени от свобода – Георги Николов и Иван Михайлов – са се сбили. Извикана е бърза помощ, като лекарите са преценили, че осъденият Николов трябва да бъде изведен за преглед до външно болнично заведение. Лишеният от свобода е конвоиран до МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Дупница, където е установено, че има фрактура на тазобедрена става и е настанен за лечение. На ръководството на затвора – гр.Бобов дол е разпоредено да се извърши проверка по случая, с цел търсене на дисциплинарна отговорност на лишените от свобода, предизвикали сбиването. Уведомен е наблюдаващият прокурор.

На 04.01.2015 г. в 19.55 ч. в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница е починал лишеният от свобода Сафет Рушудов. Същия ден в 14.00 ч. лишеният от свобода е съобщил, че му е зле. По преценка да медицинските лица е конвоиран и настанен в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница с диагноза хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/.

Обособен е временен пост на мястото на произшествието, извикана е дежурна оперативна група от РУ-Дупница, която е извършила оглед на мястото. Тялото е транспортирано за аутопсия, данни за насилствена смърт не са констатирани. Вероятната причина за смъртта е остра дихателна недостатъчност. Уведомени са наблюдаващият прокурор и близките на починалия.

Сафет Рушудов е постъпил в затвора в Бобов дол през септември 2005 г. за изтърпяване на наказание в размер на 15 години лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.115 от НК.източник /БЛИЦ

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien