По пощ@т@: Полудяха ли общинските съветници в Дупница или го обърнаха само на политика

На електронната ни поща се получи мнение от наш читател по повод последната сесия на местния парламент. Публикуваме мнението му без редакторска намеса.

След вчерашното заседание на местния парламент в Дупница, безспорно най-задавания въпрос е: "Какво им става? Това не е нормално, което правят". И с право си го задават всички онези дали гласа си за някой от 33-мата първенци на града. Вчерашната сесия бе пагубна за т.нар. дупнишки политически елит. Гледах по ТВ Запад и не вярвах на очите и ушите си.

И има за какво.

Като започнем от несериозното отношение на цели 9 общински съветника, които не си направиха труда да участват в най-важната докладна във всяка една година. Приемането на бюджета е разковничето за работата на цяла една община, но очевидно това не вълнува особено много местните политици. 4-ма от БСП-Александър Анин, Асен Башленски, Асен Илиев и Иван Шопов си тръгнаха на почивката преди точката, Силвия Овчарченска от НДСВ също не счете за нужно да участва в дебатите, както и Ени Лефтеров (ОДБ), Първан Дангов (независим), Диана Кьосева (ГЕРБ), Методи Стойнев-независим. Безумно поведение на хора избрани да определят развитието на близо 50 000 жители на общината, предатество спрямо всички онези дали гласа си за тях, повярвали в тях.

От ОДБ решиха да се направят на новатори и измислиха някакви "резерви" за още 450 000 лева, с които да се увеличат парите за култура, спорт и селата. Безумно като мислене, че в сегашната ситуация на безпаричие у хората, може да се намерят още половин милион от наеми, мини ВЕЦ-ове, данъци на автомобили и т.н. То хората се чудят как да намерят пари за следващия ден, за да преживеят, местните велможи се чудеха как да измислят виртуалното завишаване на парите. Ако досега събираемостта на местните приходи бе 100 %, то предложението щеше да бъде много актуално, но… Само последната година има достигнат абсолютен рекорд от 85% изпълнение, каквото май няма нито една община в страната. Но логикатая в предложението на ОДБ в тази ситуация има само по една причина-ако този вариант бе приет, е ясно, че следващата година процента на изпълнение на местните приходи ще бъде драстично намален (не повече от 50 %) и това отваря фронт за атака срещу кметския екип и администрация, точно в месеците преди изборите.  А тогава атаките щяха да бъдат: не сте си свършили работата, не сте упражнили достатъчно контрол, не си е свършила администрацията работата и т.н. Отлична възможност да компрометираш кмета. Ама каква е файдата от това за общината?! Никаква.

Един от съветниците (на екрана не се видя кой беше) изтъкна безумната идея, че всяка година трябвало да има завишаване. Е добре де, как да има като хората бягат и населението намалява, парите им са само за хляб и консерви, безработицата се увеличава.

От БСП веднага видяха възможност да ударят по Чимев подкрепяйки предложението на ОДБ. Видял, че бюджета виси на косъм, а това означаваше хаос в работата на кметството, Чимев се съгласи да работи и при такъв проект, ясно осъзнавайки, че после ще трябва да трупа негативите. Но поне щеше да има бюджет, щеше да се работи нещо, доколкото е възможно, разбира се. И най-важното, решението за поемане на облигационен заем, щеше да влезе в сила, а това все пак отваря някаква ниша за работа. Иначе така пропадаше и облигационния заем, което пък вкарваше общината в някаква още по-сериозна криза, от която варианта с излизане бе само един – някой милиардер да изтресеше една торба с милиони. От ГЕРБ опонираха, че това не е бюджета на кметския екип и отказаха да го подкрепят. Логиката им е железна, безспорно, и е самата истина, но… Имa едно голямо НО.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНеподкрепяйки дори и подвеждащото предложение на ОДБ, те загробваха пак Чимев, след като се видя, че опонентите им, които иначе имат пълно болшинство, не успяха да съберат гласове, за да бламират Чимев. И в двата случая, на пангара бе дупнишкия градоначалник, който като че ли засега единствен запазва хладнокръвие и трезв ум. И има защо, защото никой няма да атакува след година партиите, а ще атакува него, по име, по фамилия. Защото провалът няма да носи името на ГЕРБ, БСП, Лидер или ОДБ, а ще носи името "Методи Чимев". Спасен от бесилото или спасен от провал, това историята щеше да го забрави на 3-ия ден. Резултатите се отбелязват в направеното, ремонтирането, построеното.

Истината е една, в борбата за политическо надмощие в залата, всички местни парламентаристи от 1-ия до 33-ия бламираха кмета, бламираха гражданите, бламираха развитието на общината. А това е престъпно отношение спрямо всички.

Изходът за Община Дупница е само един и Чимев го обяви: "Ще върна точката за преразглеждане". Дано този път 33-мата се съберат и издържат поне 1 час, но да коментират коректно и без политически прострастия. Да гледат реално на ситуацията и да бъдат поне веднъж отговорни пред хората. Община без реален бюджет е равносилно на опит за скок от 3-ия етаж, но все пак даващ шанс да оцелееш, община с измислен бюджет е равносилно на опит за самоубийство, а община без бюджет си е направо харакири.

Какво заслужават дупничани, а?

получено на електронната ни поща от: Сашо Радев

Print Friendly

7 Коментари на По пощ@т@: Полудяха ли общинските съветници в Дупница или го обърнаха само на политика

  1. Там са събрани само интерсчии в тоя общински съвет дето им пука как да изкарат некой лев а не как да подобрят нещо за града

  2. Право в целта го е написал.щото има само 5 или 6 дето говорят и правят нещо ама се плаща на 33 кавали

  3. Това е сбирток от хора по интереси,които се опитват да се докопат до некоя поръчка,за да осигурят глас.Всички са един дол маскари.Нема червени,сини,зелени…има вечни интереси и пари

  4. Напълно безотговорно поведение. Очаквам с нетърпение докладната за увеличението на заплатите на тези хрантутници. Ще им гледаме тогава нагличките ехидни физиономии…. Ще им гледаме вдигнатите ръчички “ЗА“Ще им слушаме “великите“ мотиви , ще им слушаме колко били “загрижени“ за града!!! Това не е безумно поведение …. това е поведение на малоумници, на които мястото не им е в общински съвет….

  5. гражданин // 16.02.2014 в 22:13 // Отговор

    айдеееееее вестник Вяра 2 се появи. Абе я стига с тия глупостти бре. Дупничанин писа…. Дупничани говорят….. аабе простотииииии,

  6. Някой от засегнатите май се е пуснал да пописва тук. Колко сте жалки. Такива сте и в залата всичките. Човека ви е казал това което мислиме повечето хора за вас и вместо да се правите на засегнати се замислете над думите и действията си. Оня палячо Матей Попниколов е изкуфял отвсякъде, Дангов откакто стана най-вярното куче на Мая Манолова стана още по-безскрупулен и нахален лъжец, един дол дренки с Ивайло Константинов за чешане на егото. Кацов е най-големия политик в този съвет и за жалост или не, но е факт. Той върти всички на пръста си, защото има най-много мозък от всички. Коцката само се чудя къде се бута и той като е на светлинни години от политиката, герберчетата без Пилев са кръгла прерязана нула, а БСП-има ли таква група въобще, защото са незабележими. Лидер си прокараха шефчето и за председател, а дупничани можеме само да духаме супата заради 33 нагли богаташи

  7. Ама написаното си е точно така. Аз не съм гласувала за Чимев, но съм на мнение, че щом е избран,поне да го оставят да работи. Само се дърлечкат уж в името на хората,ама некак си не е така и то си личи. Съветниците гонят само лични интереси.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien