Пламен Ангелов: „Община Дупница проявяваха активност за боклука!“ От АПИ се оплетоха като „пиле в калчища“

Директорът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов успокои, че въздухът в района е чист след огромния пожар, който възникна на изхода на Дупница в склад на "Феникс Ресурс". "Още същият ден направихме анализ на въздуха в най-засегнатото място село Блажиево. Няма опасност", категоричен бе той пред Нова ТВ.

Пламен Ангелов призна, че Общината е търсела съдействие.

Пламен Ангелов призна, че Общината е търсела съдействие.

"Сервитутът на магистралата е изцяло в инфраструктурата на АПИ. Вдясно от пожара са имотите на Община Дупница. Съгласно чл.19 от Закона за управление на отпадъците, Общината не бива да допуска нерегламентирано струпване на отпадъци. Община Дуипница е реагирала, устанповила е това струпване и е поискала нашето съдействие. През 2018 година ние сме направили акт и сме съставили наказателно постановление. На 23 май 2019 година правиме повторна проверка и установяваме това замърсяване, което обхваща инфраструктурата на АПИ и терените на Община Дупница. Направихме предписание за премахването със срок до 28 юли. Това предписание не беше изпълнено. Собственикът на фирмата ни информира, че не може да изпълни напълно предписанието и искаше удължаване на срока, но ние не му разрешихме”, допълни Ангелов. "Каква е активността на АПИ в случая, нямам информация. Но Община Дупница прояви активност, дори самата тя ни сезира и потърси съдействие за решаването на този проблем. Ние като контролен орган открихме собственикът, сезирахме го и го актувахме. АПИ бяха сезирани от Община Дупница съвместно с нас", призна още Ангелов.

Черните облаци над директорът на Областно пътно управление-Кюстендил инж.Юлия Божилова са надвиснали със страшна сила. Пред медиите вчера, тя заяви, че не е получавала сигнали от Община Дупница. Още в първите часове на пожара от АПИ обвиниха Община Дупница, изтъквайки че имотът е общински, но всички сервитути в България на магистрали са изцяло публична държавна собственост и точно АПИ са собственици. "Не сме

Шефката на АПИ-Кн отрече да има сигнали от Община Дупница, но опитът й да се измъкне не мина.

Шефката на АПИ-Кн отрече да има сигнали от Община Дупница, но опитът й да се измъкне не мина.

получавали сигнали. Не смятам, че сме се забавили, но можеше да не се случват такива неща. Можеше да реагираме по-рано", казаинж.Божилова.

На пресконференция вчера, кметът на Общината инж.Методи Чимев извади документите, с които показа, че сигнали за "бомбата със закъснител" са изпращани към АПИ още април месец 2018 и след 2 месеца отново, но и до ден днешен отговор няма.

Само часове по-късно, твърдението на инж.Божилова пред медиите, че няма подавани сигнали от Общината увисна, след като в ефира на Нова ТВ, членът на УС на АПИ инж.Иван Досев призна. Шефовете на АПИ буквално се оплетоха като "пиле в калчища" в ситуацията и бездействието си, което едва не доведе до екологична катастрофа Дупница и селата в района. "През 2018 година Община Дупница е сезирала АПИ. Извършена е проверка, но не е установено такова струпване на отпадъци. Но това не може да се каже категорично, че не са съхранявани отпадъци", допълни инж.Досев. Той се опита да омекоти вината на АПИ като заяви, че се правели "регулярни обходи". "Всеки месец правиме такива проверки Обхватът е 20 хил км пътища. Каквото можем да направим, правиме. Просто към онзи момент не е имало отпадъци. По неофициална информация на строителите, депониране е правено по време на строежа и са чистели всеки ден, но за това вината е на собственика на фирмата. Ние сме направили множество проверки, но за съжаление само тази ни е протоколирана. Към онзи момент на проверката, не сме установили наличие на отпадъци, но пак казвам, че това е динамичен процес – депонира ги, извозва ги някъде", опита се да оправдае бездействието по случая на АПИ членът на УС.

photo_2019-08-14_14-14-41 photo_2019-08-14_14-14-20 (2)

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien