Пилотите на Хели еър си идват след седмица. Това е трети инцидент за компанията в Африка, при този от 2005 загина и дупничанина Любомир Костов

Шестимата българи, които бяха задържани на 26 януари от бунтовническата групировка "Народно движение за освобождение на Судан-Север", са освободени, но са останали без документи и не могат да се приберат. Това научи "Стандарт" от отлично информирани източници, близки до случая. Двамата пилоти, бордовият инженер и тримата механици се намират на сигурно място на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН, съобщи днес Външно министерство в София. Те бяха пленени, след като въоръжени принудиха хеликоптера им да кацне в района на град Кадугли, в южната част на Република Судан. Нашенците са служители на авиокомпания "Хели Еър", изпълняваща договор за Световната продоволствена програма на ООН. Машината им летяла от град Румбек, Южен Судан, до столицата на Република Судан – Хартум, за извършване на технически преглед и не е превозвала хранителни продукти. "При приземяването на хеликоптера бунтовниците отвели българите, а целият им багаж, заедно с документите за самоличност, са останали в машината, която е била  разграбена от местни бандити нямащи нищо общо с похитителите", поясниха източниците ни. Те увериха, че българите се чувстват добре и с тях са се отнасяли също добре, докато са били в плен. Пуснали са ги, след като са се уверили, че сънародниците ни не работят за властите в Хартум, а са хуманитарни служители.

На въпрос как българите са стигнали от мястото, където са държани в плен, до бежанския лагер Ида в Южен Судан, източниците ни посочиха, че са се придвижили пеш, през границата на двете държави. Хеликоптерът им е останал там, където се е приземил, много вероятно след заплаха за огън от земята. И тепърва ще се мисли какво да се прави с него. Така или иначе машината е застрахована и е напълно възможно да не се правят усилия за връщането й, но това последното засега е само хипотеза. Предстои сънародниците ни да бъдат откарани с хеликоптер до град Джуба, където ще преминат медицински прегледи в местните офиси на ООН. След което ще трябва да отидат до най-близкото българско посолство, най-вероятно в египетската столица Кайро (което е акредитирано за Република Судан и Южен Судан, тъй като нямаме посолства в Хартум и Джуба , за да си извадят пасавани. Което пък технически е възможно да стане само за ден, но източниците ни посочиха, че не знаят какво са решили българите – да се върнат в родината, да отидат да работят на друго място или да си останат на сегашната позиция. При всички случаи, ако решат да се приберат в България, то това ще стане най-рано след седмица или десет дни, докато преминат всички процедури в ООН, коментираха запознати.

"Хели Еър" е контрактор на ООН от началото на демократичните промени у нас и в момента 8 машини на компанията, както хеликоптери, така и самолети, участват в хуманитарни мисии в Африка.

През януари 2011 г. трима български пилоти на същата авиокомпания, които също работиха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур. Тогава тримата – Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, бяха освободени след 145 дни в плен. "Между двата случая няма аналогия. През 2011 г. тримата българи бяха разменени срещу храни, а сега не е искан и не е даван никакъв откуп", коментираха източниците ни. И допълниха, че в първия случай е ставало дума за откровени похитители, отвличащи за получаването на финансови и нефинансови облаги, а в този случай бунтовниците от "Народно движение за освобождение на Судан-Север" са търсели "политическа легитимация", тоест стремели се да бъдат признати за субект за преговори. Както и се случи – ООН е преговаряла директно с тях, а не през правителството в Хартум. Групировката се сражава с правителствените части на Хартум и е същата, която извоюва независимостта на Южен Судан на 9 юли 2011 г., когато. Източник standartnews.com

Хели Еър има идруг инцидент в Африка. Този в Ирак, където загина и дупничанина Любомир Костов

www.monitor.bg

Трима български летци загинаха на 21 април в Ирак, след като български вертолет "Ми" 8 МТВ на авиокомпания "Хели ер" бе свален с преносим гранатомет. Още осем души станаха жертва на инцидента – шестима американци и двама филипинци, които са пътували от Багдад за Тикрит. Групировката "Ислямска армия в Ирак" пое тогава отговорността за свалянето на българския хеликоптер с опознавателен знак LZ-CDV,

Тримата загинали при атентата българи са пилотите Любомир Костов, Георги Найденов и бордният инженер Стоян Анчев. Летците ни пристигнали в Ирак през март 2005 и сменили предишния екипаж. Сваленият вертолет е извършвал полети в Ирак от 6 месеца, бил е нает за пътнически превози от канадската фирма "Скай линк". Тя участва във възстановителни и строителни работи в Ирак. Двамата пилоти – Любомир Костов и Георги Найденов са едни от най-подготвените и квалифицирани вертолетни български летци . 42-годишният Любомир Костов е от Дупница и е завършил първия специализиран вертолетен випуск във ВНВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия през 1983 г. за целите на гражданската авиация. Има над 6 000 летателни часа.

53-годишният Георги Найденов е от Пловдив и е с много по-голям опит от колегата си Костов. Часовете му във въздуха са над 10 000. Завършил е в Долна Митрополия, след което е служил в армията и в Специализирания отряд за извършване на авиационни услуги от въздуха с вертолети. Третият човек от екипажа – Стоян Анчев е борден инженер който работи от 20 години в авиацията.

 Любомир Костов беше погребан на 12 май 2005 в родния му град Дупница. На поклонението в катедралния храм в Дупница тогава се стекоха стотици роднини и приятели на пилота.

 

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien