Пет години от трагедията с кораба „Илинден“ в Охридското езеро на 5 септември 2009г

На днешната дата се навършват 5 години от потъването на кораба “Илинден” в Охридското езеро. На злополучния 5 септември 2009 година при трагедията загинаха 15 български туристи.Претъпканият с 55 български туристи кораб трябваше да ги отведе до манастира “Свети Наум”. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. в близост до автопарк "Елешец". Съдът се е обърнал и потънал за минути на 200 метра от брега. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите, 15 от тях обаче загинаха. Голяма част от българите бяха от Златица, Пирдоп, Антон, Челопеч и Мирково.images (4)

Две седмици след трагичния инцидент корабът “Илинден” бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма “Дубина” в продължение на два часа изпомпваха водата от него.

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. download

Роднините на загиналите български туристи при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро преди пет години, заведоха граждански иск за 10,5 млн. лева. Той е срещу застрахователите дружества. Главната цел на близките на загиналите бе да се намери точната причина за трагедията, а не конкретни виновници.download (1)

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien