Панорамната площадка „Софарджик“ над Бистрица почти готова, натърпеливите започнаха със снимките

Панорамна площадка „Софарджик“ над село Бистрица е почти готова. Днес бяха монтирани предпазните парапети на 20-метровият улей, който се намира на 925 метра надморска височина. „Бях много притеснен тези дни. Още от събота имаше десетки туристи, които бяха тръгнали на разходка до Бистришки водопад, Самоковището или поели към хижа Иван Вазов и Седемте езера и напъваха да се снимат на площадката, която бе само с основа, но не бяха монтирани парапетите. Бяхме сложили забранителни ленти, но след като видях, че някои не се съобразяват, се наложи да седя почти до залез, за да не стане някой инцидент и да възпирам хората за снимки“, коментира кметът на селото Кирил Огненски. Последните 3 дни обаче все по-често започнаха да се появяват фотоси и селфита в социалните мрежи, но вече нетърпеливите спокойно могат да снимат.
Панорамните площадки са най-модерната туристическа атракция в света последните години и привличат огромен брой туристи. Най-известната панорамна площадка в България е „Орлово око“ в Родопите, която привлича хиляди туристи годишно. Община Дупница финансира начинанието с 50 хиляди лева от капиталовия списък, като това е третата от този вид въобще в страната. През месец септември миналата година, в Родопите бе открита втора такава площадка, като и на двете места достигането става само с джипове.
„Парапетът е вече готов. Оттук насетне предстои да се боядиса, има някои довършителни дейности. В движение ще дообогатяваме мястото с някои идеи, които сме коментирали с кмета на общината инж.Методи Чимев, за да се превърне района в още по-привлекателен за хората. В първоначалният вариант, беше заложено краят на площадката да бъде с 2-метров прозрачен под заради адреналина най-вече, но нито една фирма-доставчик в страната не даде гаранция за здравина и устойчивост. Затова предпочетохме да се откажем от тази идея, все пак животът е най-важното нещо. Гледката е уникална“, допълни Огненски.
От Софарджик освен поглед към селата от 5 общини, се виждат и градовете Дупница, Бобов дол, Радомир и Кюстендил, както и 5-те планини – Витоша, Конявска, Осоговска, Верила и Рила. Панорамната площадка е само на 20 минути от паркинга на селото, а на още час и 10 минути след това е пленителният Бистришки водопад. „Имаме много слабо познати места като Цръната скала, Хайдушката пещера или пък Градинските и Воденичарските езера, чиято девственост е уникална и без аналог в страната. Или пък Морените, които са най-високите на Балканския полуостров. Има изградена екопътека до Самоковището с места за отдих и пикник, така че еднодневни разходки могат да се правят без проблем като се съчетава приятното с красивото. Последните години село Бистрица си връща позициите на изходна точка за планински туризъм и все повече чужденци избират да тръгват от тук. Проблемът, разбира се, е легловата база, с което и да искам не бих могъл да се справя. Само в изминалия уикенд имаше над 150 коли от туристи извън

created by dji camera

Дупница, които бяха тръгнали нагоре. Очаквам постепенно туристопотокът да се засили в пъти през тези летни месеци. С инж.Чимев ни предстоят разговори и за организацията по почистване и поддържане, за приема на големия брой автомобили, указателни табели и т.н.“, заключи Огненски.
Снимките от въздуха са благодарение на: Владимир Кацаров

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien