Пълна незаинтересованост от общинските съветници в Дупница към заема от 3 млн. евро

Пред полупразна зала и едва двама общински съветници премина приключилото преди минути обществено обсъждане в Община Дупница на предложението за поемане на дългосрочен дълг чрез емисия на общински облигации. Точно 29 минути продължи обсъждането на изявеното от кметския екип желание да изтегли 3 млн. евро, с които да погаси голяма част от задълженията към настоящия момент, както и да осигури финансиране на някои много важни проекти. Общинският съветник от ГЕРБ – Иван Фулев дойде с известно закъснение, а буквално в самият край на обсъждането, в залата влезе още един ГЕРБ-съветник Емил Панчев. В залата бяха кметовете на селата Яхиново, Бистрица и Самораново, както и служители от общинска администрация.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
С тези пари ще бъдат предсрочно погасени задължения към Фонд Енергийна Ефективност (ФЕЕ) в общ размер на 1 290 000 лв., 1 200 000 лв. по инвестиционен заем по т.нар. "ЕСКО" договор към ФЕЕ, който според бюджетара на Общината Павел Петров се оказало, че не е такъв, да бъдат осигурени пари за съфинансиране на проекти по оперативни програми за модернизация и разширяване на пречиствателна станция за отпадни води, за изграждането на ОДЗ "Таушаница", за подмяна на водопреносна мрежа в размер на 1 087 000 лева, както и 400 000 лева за общинската болница "Свети Иван Рилски". "Знаете какво е финансовото състояние на общината. При тази ситуация няма как да обгрижваме хората, защото тях не ги интересува какво е положението. Никой не го вълнува какво е оставено и че е трудно в този момент. И аз като гражданин също бих се интересувал какво ще бъде направено. Защото след 2, след 3 или 4 години кой ще го интересува, че финансовото положение е било много сериозно и сме изплащали солидни заеми. Никой. И с право. Ние трябва да работим, да подобряваме града и това е целта на този заем", обясни инж. Чимев. "Срокът на договора е за 10 години, но позволява и предсрочно погасяване, без да има глоби за това. Ще се погасява на два пъти в рамките на една година, като сме заложили това да става в периода на изравнителните субсидии, които получаваме от централния бюджет. Това ще рече по около 600 000 лева на година. Но ще можем да работим спокойно", коментира главния бюджетар на Общината Павел Петров.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметовете на Бистрица и Самораново отправиха питане дали е възможно част от този заем да бъде пренасочен за селата. "Първо, за да се изтегли този заем, трябва да се знае конкретно къде отиват тези пари. Не се позволява по закон друго", отговори Павлов. Кмета на града инж. Методи Чимев допълни: "В новия проектобюджет, както съм ви обещал сме заложили конкретни суми, с които да разполагат всички кметове и кметски наместници. Ще го видите. Освен това, можем да коментираме в перото капиталови разходи, където да се заложат пари. Ако позволяват средствата – да се асфалтират улиците в 2-3 села със следващия бюджет или 3-4, и така всяка година. Това е най-доброто. Но няма как да не подменим водопреносната мрежа в жк "Бистрица" и след като изпълним проекта по зелена градска среда, да започнат авариите и разкопаването за отстраняваме на повредите. Буквално след няколко месеца няма да има и помен", допълни Чимев.

Димитър ИКОНОМОВ

снимки: Пресцентър Община Дупница

Print Friendly

1 Коментар на Пълна незаинтересованост от общинските съветници в Дупница към заема от 3 млн. евро

  1. Анонимен // 20.12.2013 в 8:51 // Отговор

    Какво ги вълнува цар Кацо, Коце Дебелио и Компиро като нема да откраднат нищо.Е такива плужяци управляват града ни

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien