Отново можете да проверите онлайн дали някоя партия е злоупотребила с данните ви. Направете го ТУК

Всеки избирател вече може да провери на сайта на Централната избирателна комисия дали името и подписа му не са използвани неправомерно от партиите или коалициите.

Как става това? На сайта на ЦИК има специална секция – www.cik.bg/reg_podpiski . Там избирате линка за получаване на персонален идентификационен код, като въвеждате името, презимето, ЕГН-то и имейла си. След секунда кодът вече е в електронната ви поща. С него и ЕГН-то вече може да направите проверката.

Ако избирателите открият злоупотреба, могат да подадат жалба към Комисията за защита на личните данни или прокуратурата. "Нямаше как да активираме системата по-рано, защото ГРАО проверяваше подписките на партиите до 23 август. Сега само уточняваме някои технически детайли, за да сме спокойни за сигурността на сайта ни", коментира по-рано днес говорителят ЦИК Камелия Нейкова пред OFFNews.

За пръв път такъв онлайн регистър бе пуснат от ЦИК за евроизборите, които се състояха 25 май тази година. Тогава избухна скандал и се оказа, че подписите на много хора, които никога не са поддържали определена партия, са в списъците, които позволяват тя да бъде регистрирана от ЦИК. Припомняме, че през  май Централната избирателна комисия (ЦИК) по-скоро бе готова да приеме, че партиите и коалициите злоупотребяват с лични данни, отколкото, че е възможно да има проблем с програмата, с която се извършва проверката през сайта й. Тогава обаче проверката бе много по-лесна и бърза.

Проверка може да направите ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien