Отложиха делото за убийството на Емил Ботев. За да подкрепят близките му в залата бяха и роднини на Николай Радев

На 16 януари Съдът отложи делото за убийството на 19-годишния Емил Ботев. Причината е, че подсъдимият британец Мейсън Кристофър е сменил адвоката си два дни преди съдебното заседание. На 10-и юни след конфликт между две младежки компании британецът наръга с нож Емил. Момчето почина по-късно от раните си. Мейсън Кристофър е със статут на постоянно пребиваващ у нас. Има присъда за футболно хулиганство в Англия.

Роднините и приятелите на убития младеж приеха отлагането с разочарование. Час преди първото съдебно заседание приятели на Емил Ботев се събраха пред Съдебната палата, за да поискат максимална присъда. Там бяха и близки на убитият на 11 март 2014 година в Дупница Николай Радев. Добромир Манасиев, приятел на убития, предупреди, че те няма да допуснат да се повтори случаят с друг британски футболен хулиган – Майкъл Шийлдс, който преди време беше осъден у нас, след което беше екстрадиран в родината си и веднага помилван.

"Вярвам, че ще има справедливост. Ние, ако не вярваме, няма да сме тук", каза Манасиев. За виновник за трагедията с Емил приятелят му посочи: "Нашата държава, че пуска такива убийци да ни мачкат и да ни убиват братята и сестрите".

За смяната на адвоката в последния момент държавната защитничка на подсъдимия обясни: "Защото иска да има и друг адвокат, за да може да е по-силен в защитата си. Не само един да го представлява". На въпрос дали това е протакане на делото един от адвокатите на семейството на Емил отговори: "Не мога да кажа, както каза и подсъдимият – в случая колега е отишъл да му предложи правна помощ два дни преди делото. Нямам друг коментар. Всеки има право на защита. Смятам, че процесът ще бъде справедлив и всичко ще бъде наред". Вторият опит за старт на процеса ще бъде на 4-ти февруари. 10705191_290124441195141_1603935959_n

Припомняме, че на 14 септември близки на убитите: 28-годишния Николай Радев, 18-годишния Емил Ботев и 20-годишния – Димитер Картелски поискаха справедливо възмездие. Събралите се тогава в столицата, предимно млади хора настояха за справедливи съдебени процеси и ефективно наказание за извършителите. Шествието бе организирано най-вече в социалните мрежи и бе под мотото „Заедно в борбата за справедливост“. Повече по темата прочетете ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien